De Maizenapapje Generatie Repel Style: Een Experiment!

Ik ben van ’71. Januari. Dus mijn bouwjaar is ’70.
En als ik mensen spreek van mijn generatie hebben we een aantal zaken gemeen. Uiteraard. En een belangrijke gemene deler is…helaas…maizena.

Wij aten onze witlof, andijvie, bloemkool, kortom: onze doorgekookte groente, steevast met een maizenapapje.
Broccoli bestond nog niet toen ik klein was, maar als het had bestaan, had ik het ongetwijfeld ook gegeten met een maizenapapje.

Wij koken “tegenwoordig” anders, uiteraard, en daar zullen onze kinderen op hun beurt terecht een mening over hebben als ze later zelf voor hun gezin koken.
(“Blegh, die eeuwige rauwe zooi!”)

Maar goed.
Maizena.
Maizena is maar goed voor 1 ding, en dat is een experiment.

Benodigd:
1 pak maizena
1 kom
koud leidingwater

What to do:
Gooi net zoveel water bij de maizena tot je een dikte hebt die lijkt op pannenkoekenbeslag.
En dan net wat dikker.

What’s the big deal:
Beweeg rustig een vinger door het mengsel: het is fluide, doe het snel, je komt er niet doorheen.
Schep langzaam een handje “vast spul” uit de kom, dat lukt: als je hand niet meer beweegt, loopt het tussen je vingers vloeibaar weer door.

You gotta love physics…..toch?

25 thoughts on “De Maizenapapje Generatie Repel Style: Een Experiment!

 1. Haha, ik zal mijn moeder eens vragen of ze voor je wil koken:-)
  Ik ben ook van een ‘bite’, maar mijn mams kan dat niet zo waarderen. Vandaar dat ik haar vanavond nasi voorschotelde…

  En wil je ophouden met die proefjes… ik ben een Alpha vrouw weet je:-)

 2. mijn ouders groeide op in de jaren vijftig/zestig en waren zelf getraumatiseerd door maizena-papjes… dus mijn broer en ik koppelen maizena aan onze oma die dat bocht overal doorgooide maizena en azijn brrrrrrrr.

 3. Newtoniaanse vloeistoffen. Schitterend! Heb ooit een filmpje gezien van een paar universiteitsstudenten die zo’n papje hebben gemaakt in een bak van 2 bij 5m, ongeveer 80cm diep. Ze konden gewoon over het ‘water’ lopen, maar zodra ze stopten, zakten ze er gewoon in! Moet wel ergens te vinden zijn op net.

 4. Jakkie nee we zijn wel van die generatie maar maizena nooit gebruikt. Alhoewel op rode babybillen werkt het super. Ja idd daar kocht ik soms zo’n geel pakje voor.;-)

 5. Bij mij ook geen maizena over de groenten. eet enige waar ik het wel voor gebruikte was echte ouderwetse maizenapap met suiker! Over der groente maak ik altijd een rouxsaus met bloem en mijn groente is echt niet overgaar tot verdriet van mijn schoonmoeder…..

 6. Gátver voor bindmiddelen. Ik kan maar 1 ding met maizena: het met een grote boog in de container flikkeren. Ik kan dan ook nog even berekenen hoe snel dat gaat, als je het graag bij de exacte wetenschap houdt 😉

 7. Ik herken in mijn herinnering het pakje maizena (lichtgeel met iets erop getekend!). En dat papje ging idd over al die groenten. (Ook wel lekker hoor!)
  Van die proef wist ik niet!

 8. Ik ken zo’n grapje met een lepel ouderwetse pindakaas waar de olie nog opdrijft: neem een lepel van dat spul, in je mond en een forse tijd je mond dichthouden, geloof me, je moet naar de EHBO! 🙂

  Ik gebruikte maizena tegen luieruitslag, veel beter dan die babypoeder en zinkzalf enzo.

 9. Ja die maizena papjes van vroeger (ik ben van bouwjaar 1970), overigens bij ons alleen over de bloemkool en dat vond ik toen best lekker. Bij ons thuis overigens geen doorgekookte groente. Mijn moeder kookte alles net aan gaar. Ik ken ook de verhalen van bij oma thuis waar een hele pan (maizena) pap op tafel stond met hier en daar een stukje groente erdoor. Dat had met geld te maken. Zo kon je van een stronk groente een hele pan maken voor 8 personen.
  Hier en nu zeker geen papjes meer bij de groente. Hoewel we wel een periode met de zakjes groentesmoor gewerkt hebben ook al weer een tijd geleden. Maizena heb ik wel in huis. Wij eten regelmatig een wokschotel met diverse groente en black bean saus of oestersaus. En het vlees marineren we dan met sojasaus, peper en knoflook. Als je door de marinade een lepeltje maizena doet blijft deze prachtig om het vlees zitten. Tip van een (bekende) chef.
  Groetjes Nicole

 10. LOL, hoe herkenbaar en hier ging er regelmatig nootmuskaat over de bonen, andijvie, doperwten en noem het maar op heen, bbbrrrrr…..

  Groetjes Annemarie

 11. Off topic: bij de links in de rechterkolom, ‘repel – oud’ en ‘repel – nog ouder’ hebben dezelfde link. En had je niet nog iets bij Punt.nl, in een nog-niet-grijs verleden?

 12. Ik ben van ’49 en zelfs mijn moeder kookte nauwelijks met papjes en maizena. Alleen als basis voor de kaassaus die over de bloemkool ging, werd er wel eens maizena gebruikt. Van mijn man hoorde ik dat mijn schoonmoeder alles maar dan ook alles bedekte met maizenapapjes , hij lustte dan ook helemaal geen groenten toen wij trouwden, alleen appelmoes !
  Zelf ben ik dol op rauwkost en dat eet ik dan ook vaak, eigenlijk ben ik voornamelijk een groenten en fruit mens, vlees eet ik al heel lang niet meer maar ik ben er ook nooit echt dol op geweest.
  Als kind speelde ik met vriendinnetjes wel eens ‘oorlog’ en dan aten we rauwe suikerbiet, nou is dat niet iets dat ik van harte aan kan bevelen, evenmin als de ‘gepofte’ (eigenlijk bijna rauwe) aardappelen die we met fikkie stoken in het vuur gooiden, half verbrand en half rauw.

 13. Nu je het zeg, inderdaad we deden alles met maizena, bestaat het eigenlijk nog wel 🙂
  Off topic, mevr Glibber is sinds dinsdag weer thuis maar zit nog wel in en brace.
  Woensdag naar chirurg en hopen dat de brace eraf mag en ze kan beginnen aan fysio.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s