U kent ze wel

U kent ze wel, die schoolfoto’s.
Kindjes keurig in het net.
Matching outfits, kleuren op elkaar afgestemd.
Met een beetje geluk voor de eerste keer aan, en anders netjes gestreken.
Snoeten gepoetst.
Haren netjes gekapt en zelfs met een beetje geluk geknipt.

Schaapachtig lachend naar de camera.
Reagerend op de flauwe grapjes van de fotograaf.
En altijd tegen diezelfde blauwe achtergrond.

Wij hebben ze van elk jaar.
Hoe mislukt ik ze ook mag vinden, ik koop ze elk jaar.
Ook al heeft de fotograaf Wijzemans niet gevangen zoals hij is.
Ook al zit de lok van Spelmaker’s pony irritant verkeerd.
Ook al lacht Draakje nep.
Ik neem ze toch.
U kent ze wel, die schoolfoto’s.

Dit jaar zou speciaal zijn.
Het eerste jaar dat ze alledrie op school zitten.
De eerste schoolfoto van Draakje.

En ja: Dit jaar wordt hoe dan ook anders.
Dit jaar krijgen wij hele andere schoolfoto’s.
Vandaag waren wij namelijk vergeten dat de schoolfotograaf kwam.
Ongestreken shirts met tandpasta- en pindakaasvlekken.
Opgedroogde melksnorren.
Kippekontjes in de haren met de wilde bende van de net-uit-bed-look.

Dit jaar krijgen wij dus schoolfoto’s van onze kinderen zoals ze daadwerkelijk rondlopen op dagen dat we het druk hebben.
Ik heb nog maar een hoop.
Dat de fotograaf de echte blik van mijn kinderen dit jaar wel wist vast te leggen.
Dan let niemand meer op de rest.
Wie weet.
Wie weet zijn de schoolfoto’s van dit jaar de mooiste schoolfoto’s tot nu toe.

25 thoughts on “U kent ze wel

 1. Ik vind foto’s van gladgestreken smoeltjes eigenlijk altijd maar matig… Foto’s van hoe een kind de overige 364 dagen is, zijn toch veel realistischer? Veel echter? Nu alleen die blikken nog even vangen ja. Hoop dat de fotograaf geinspireerd was.

  Aan de andere kant… Zijn alle blikken niet echt? Zoals aan Wijzemans vorig jaar te zien was dat hij een mening had over de fotograaf (althans dat is wat me nu even te binnen schiet), zo is hij óók…

 2. Juist, daar gaat het om he. Dus niet treuzelen, fotograaf, even een léuk grapje… of laat ze gewoon lekker met zijn drietjes zelf lol maken en druk af voor ze het door hebben…. Ben erg benieuwd naar het resultaat!

 3. Ik ben benieuwd naar de foto`s. Zelf vond ik het vroeger altijd jammer dat mijn moeder deze fotoafspraakjes nooit vergat. Want we moesten altijd een zelfgebreide kriebel-trui aan! Eén keer heeft ze tot `s avonds laat zitten breien, zodat de trui af was voor de andere (foto)ochtend:))

 4. Ik wed dat ze er prachtig op staan. Ooit plaatste ik een schoolfoto van jongste. Mét melksnor en een stukje snot uit haar neus. Precies zoals ze is! Helaas: weblog nog steeds uit de lucht, dus een link gaat niet lukken.
  Laat je tzt wel de resultaten zien hier?

 5. Dat zou in principe zomaar kunnen. Bij ons is het ook al eens misgegaan. Vergeten en ook eens niet vergeten maar net een blauw oog. Vorig jaar ging het goed! Wij waren het niet vergeten en de fotograaf weet wat ‘ie deed. Zonder blauwe achtergrond trouwens, maar een witte. Net zo wit als tandpasta en melksnorren….

 6. De leukste schoolfoto die we hier hebben: oudste met zelfgemaakte (scheve) scheiding in zijn haar, middelste met t-shirt achterstevoren, en jongste met polo scheef geknoopt. Waar ik die ochtend was …. geen idee haha

 7. Ik heb een collectie van 4 op de koelkast hangen. Stomme foto’s idd van een meisje dat vaag ergens op mijn dochter lijkt. Wat ik wél weer leuk vind, is dat je haar ouder ziet worden op de foto’s. En omdat ze allemaal ongeveer dezelfde opzet hebben en ze poseert voor zo’n debiele wolkenachtergrond, is het net een collectie. Ergo: stiekem toch wel leuk 😉

 8. Ik snap de moeders ook niet die dat doen, wassen en strijken voor de schoolfoto. Meestal neem ik ook alleen de groepsfoto. Sterker nog, er worden hier tegenwoordig niet elk jaar meer individuele foto’s gemaakt. Waarschijnlijk omdat ze thuis gescand en weer terug gegeven worden.Maar goed, dat is een heel ander probleem, en dan wel eentje van de fotograaf zelf.

  Maar ik dwaal af, natuurlijk worden dit de beste schoolfoto’s ooit. Maar de nog betere foto’s zijn altijd die je zelf gemaakt hebt. Want daar was je zelf bij, en dus weet je elk verhaal achter elke foto. Als je je kinderen ziet lachen op de schoolfoto’s (áls je ze ziet lachen), heb je geen idee wat de fotograaf gezegd heeft op dat moment, en waarom ze lachen (als boeren met kiespijn wellicht). En bij je eigen gemaakte foto’s weet je nog precies dat dat op het moment was dat ze in een deuk lagen om een stomme opmerking, of om de gekke bek van papa, of…. noem maar op. En dát maakt je eigen foto’s zo leuk.

 9. Heb je mijn Catalogue Kids gezien? Dat is weer wat nieuws. Ik was en ben nog steeds niet overtuigd enthousiast. Zeker niet over de familiefoto. Dus ik hoop voor jou dat de school niet dezelfde ommgeslag heeft gemaakt en heeft gekozen voor schoolfoto.nl

  • Onze KDV’s hadden die foto’s, allebei, verbazingwekkend genoeg. Vreselijk vond ik die foto’s!

   Ik denk niet dat de school de ommezwaai maakt: ze zijn al jaren tevreden met de slechte fotograaf die ze hebben!

   Ik heb van Spelmaker als enige de enige reeks compleet: die wil ik een keer in een wissellijst allemaal verwerken…moeten ze niet overstappen op een ander systeem, anders verbreekt de lijn!

 10. Waarschijnlijk worden dit de beste foto’s ever! Puur. Zoals ze zijn. Zoals jullie zijn in het dagelijkse leven. Dit vergeet je de rest van je leven niet………………

 11. Ik kan het nog goed herinneren, als kind. Opgedirkt, achter een bureau met een telefoon in je hand.
  Jammer genoeg kan ik die foto’s nergens meer terug vinden. Want het is en blijft de ultieme school- c.q. klasherinnering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s