Maar is het echt erger als je moeder bent? Ode aan Wijzemans

Als je eenmaal kinderen hebt, kan je niet meer gewoon “lekker” ziek zijn. Laten we niet vallen over woorden mensen, ziek zijn is nooit lekker, maar vertroeteld worden wel. Dat iemand je even toedekt, dat iemand een kopje thee voor je maakt met een beschuitje. Dus eigenlijk wat wat je moeder voor je deed als je vroeger als kind ziek was. Dat dus.

Mijn verhaal wordt al lang voor ik goed en wel begonnen ben. Draad Repel, kort en bondig en zo. Proberen in ieder geval.

Als je eenmaal kinderen hebt wordt je uit bed getimmerd om half 6, moeten er bammetjes worden gesmeerd, snottebellen worden afgeveegd, met huiswerk worden geholpen, oneindig veel wassen worden gedraaid en… Nou ja: alles wat moeders doen. En dus ook als je ziek bent. ziek zijn is erger als je kinderen hebt: je moet namelijk nog steeds zorgen voor de meute. Maar is het “erger”? Of alleen maar iets zwaarder?

Ik werd ziek op de dag van de kerstviering. De beruchte kerstviering van 2 logjes geleden. Inmiddels had een van de geweldige brandweercollega’s aangeboden een paar uurtjes in te vallen zodat de Bevelvoerder kon komen kijken. (TOP collega’s daar bij de Brandweer, laat ik daar even bij stilstaan: ze staan ALTIJD voor elkaar klaar!) In de loop van de dag stortte ik echter verder en verder in. Zodanig dat ik wist dat ik die kerstviering niet zou redden. Oma Opel moest dan maar gaan met de Bevelvoerder. Maar Murphy dacht dat wij stonden te wachten op een toegift: op het laatste moment had de brandweer een uitruk en kon de Bevelvoerder niet op tijd weg.

Ik heb me aangekleed en ben totaal onverantwoord achter het stuur gekropen en we zijn gegaan. De Bevelvoerder is met 80 door Repeldorp gesjeesd en was er uiteindelijk ook net op tijd. In de klas ben ik nog bijna knock-out gegaan ook (warm, donker, weinig lucht). En de volgende dag kreeg ik reactie van de school: “Vervelend dat jullie dit jaar problemen hadden met het verdelen van tijd en aandacht. Het is inderdaad soms een hele tour om alles voor elkaar te krijgen, ik weet het uit ervaring. Gelukkig zag ik gisteravond dat het toch gelukt was.” Dat dus.

Maar oh wat was ik blij dat ik er was. Kijk Wijzemans in zijn zwarte truitje. En kijk die lieve Spelmaker op het krukje voor hem. Ik houd het dan niet droog mensen, ik houd het dan niet droog.

Image Hosted by ImageShack.us

’s Avonds op de bank kruipt hij bij me. En zegt hij letterlijk: “Mama, een knuffel en een kusje op je hoofd. Dat je snel weer beter wordt!”
Image Hosted by ImageShack.us

Vandaag nam de Bevelvoerder Wijzemans en Spelmaker mee naar het Glazen Huis. Hij stuurde een berichtje toen ze er waren en ik zat klaar met mijn iPhone voor de tv. En dan zie ik ze. Wijzemans op de nek bij papa. Juichend zoals alleen Wijzemans dat kan. Precies onder de tekst “this one’s for mama”. En ook dan houd ik het niet droog.

Image Hosted by ImageShack.us

Ik smeer nog steeds bammetjes als de Bevelvoerder er niet is, maar de Bevelvoerder vertroetelt me en ach…de Daltons vertroetelen me ook beter op hun manier.

18 thoughts on “Maar is het echt erger als je moeder bent? Ode aan Wijzemans

 1. Niet ziek nu, maar op dat soort momenten hou/hield ik ’t ook niet droog hoor. Is dat een beetje troost?

  Enneh………beterschap!!! Het gepelde sinaasappeltje en het kopje thee moet je er even zelf bij fantaseren helaas.

 2. Ik had zo met jullie te doen ivm die kerstviering. En dan die reactie op je mail! Om uit je vel te springen! Ze snapt er echt niks van!

  En je logje verder: zucht………

  Beterschap meis, en ik hoop dat de Bevelvoerder niet ook ziek wordt.

 3. Oh wat een prachtige symboliek! Daar op die foto bij Serious Request. Superfoto. En verder gewoon hartstikke balen dat je zo ziekig bent. En een andere school zoeken, zeker voor de jongste twee. Doen hoor. Liefs! En beterschap.

 4. “En dan houd ik het niet droog.” Duh!
  Ziek zijn als moeder is vreselijk en moet verboden worden. Maar met kinderen ben ik persoonlijk beter af. Zelfs als ik ziek ben. Jij ook.
  Wijzemans is in het goede huis geboren. Ook al zo slim van ‘m.
  Enne… Doen wat Mrs.T zegt: andere school voor de jongste 2 zoeken. Nu al. Echt.

 5. Ach die kereltjes ook van je, die zijn ook om te janken ook als je niet ziek bent. (Positief bedoelt, ik kon ook het ook nooit drooghouden)
  Jammer dat ik Bevelvoerder gemist heb vanmiddag, ik was er ook met DJ en stond aan de andere kant bijna vooraan!

 6. Ik heb ooit eens gedacht:
  als er eens één dag is, dat er geen gehuil is ….
  ik kon genieten en blij zijn toen de kinderen de deur uit waren en zichzelf konden redden…..
  en wat word je blij als het leven ‘in herhaling gaat’,
  nu met de kleinkinderen.
  Zeg maar parttime.

  onze kerstmaaltijd was rommelig, chaotisch met huilen, vieze luier tussendoor, aandacht naar de kleinkinderen maar ooooooo, hóe dierbaar!!!!!!!!!!!!!

  Veel beterschap.

 7. Gaat langzaam, niet? Dat beter worden…
  Sterkte en vertroetel nu de Bevelvoerder maar een beetje extra…
  Met Mrs. T en Yvonn ben ik het eens, niet meer wachten met een andere school zoeken voor Wijzemans en Draakje, dit kost jou teveel energie. Veel teveel!

 8. Off topic: wij hebben elkaar dus net gemist bij Ikea. Voor een klein dingetje heb ik vanmiddag een snel rondje gedaan. Zonder op of om te kijken ben ik binnen en weer buiten gegaan.
  Fijne en gezonde jaarwisseling toegewenst.
  Sterkte met het vuurwerk en je nieuwe huisgenoot.
  Vriendelijke groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s