Scharrelbontjas en leerkoeien

Ik las op het internet dat Sylvie van der Vaart was verkozen tot Dom Bontje. Omdat ze bont draagt, dus.

Toen begon ik te denken: wat is er nou precies zo erg aan bont? Een open vraag hè mensen, niet een stelling dat het niet zo is. Waarom is nou precies een bontjas wel erg en een leren jas niet? Omdat leer een restproduct is van de slacht?

Maar dat blijkt dus niet altijd zo te zijn, daar kwam ik achter. In een Rolls Royce zit de huiden van tot wel 18 (!) heel speciaal opgegroeide stieren verwerkt. Stieren, want koeien hebben striae. Let wel: van stieren zonder insectenbeten, speciaal geslacht voor de Rolls. En een goede leren bank moet gemaakt zijn van koeien die niet te dicht op elkaar hebben geleefd vanwege bijten en zo. En ook niet in de buurt van prikkeldraad vanwege littekenweefsel. En ze mogen ook niet stelselmatig antibiotica hebben gehad, want dat is slecht voor de huid.

Ik kwam er aldus achter dat er melkkoeien, vleeskoeien……en leerkoeien bestaan.  Voor dure meubels en dure auto’s hebben we het dus niet over een restproduct.

Een nertsenfokkerij is naar. Heel erg naar. En nu hebben we geen legbatterijen meer, maar als je kijkt naar hoe kippen nu worden gehouden (ik durf de term scharrel niet eens in de mond te nemen), ga ik geen uitspraak doen over wie het erger heeft: de nerts of de kip. Ik vermoed dat voor de kwaliteit van de vacht een nerts beter te eten krijgt dan een Nederlandse plofkip. Ik geef toe, ik heb geen cijfers of bewijs, maar dit is een blog mensen: dit is Repel die er een mening over heeft.

Eskimo’s doden een dier en gebruiken alles: vlees en bont en huid en weet ik veel wat. Deze simpele ziel denkt dat het zo bedoeld is: er is niks mis met een dier doden voor eigen gebruik (een leeuw doet dat per slot van rekening ook): ik heb wel een mening over de kwaliteit van leven van een dier, wijze van doden (beide hebben te maken met lijden), en last but verre van least: verspilling! En onder die laatste noemer valt ook overbodige luxe.

Ik pleit aldus niet voor het dragen van bont, begrijp me niet verkeerd. Ik begrijp alleen de blinde allergie tegen bont niet versus de volslagen geaccepteerdheid (is dat een woord?) van een leren bank of een mooie auto.

Mijn stelling: Ik heb een leren jas. Uit de jaren tachtig, dus fashiontechnisch gezien sowieso al volslagen fout. Maar voor de point van dit logje: waarschijnlijk diertechnisch gezien ook volkomen fout. Stel nu dat ik een bontjas zou hebben van babyzeehondjes, die volkomen frank en vrij hebben geleefd, gedood zijn met 1 onverwachte, maar zeer effectieve klap op het broze schedeltje door eskimo’s die de rest van het babyzeehondjes zouden hebben gebruikt? Heb ik dan niet een volkomen ecologisch, biologisch verantwoorde scharrelbontjas?

20 thoughts on “Scharrelbontjas en leerkoeien

 1. Leuke redenering, ik heb hem ook al eens gevolgd…… Maar het doden van jonge dieren, die nog geen leven hebben opgebouwd, is altijd verschrikkelijk. Daarom zouden we ook geen kalfsvlees moeten eten. En waren die zeehondjes maar met 1 klap dood. Vaak kunnen ze nog een beetje ontsnappen en worden dan alsnog in elkaar geramd. Heb je er wel eens een filmpje over gezien? Nee, met die zeehondjes krijg je me niet anders gedacht. Wat dat gebruiken van het dier als geheel betreft: daar ben ik het mee eens, het is met name de verspilling waar ik boos van word. Het is het doden voor de lol, omdat je macht hebt, waar ik afhaak. Ik haak ook af als mensen vinden dat je dat bont gewoon nodig hebt. Laten we wel wezen: een mooie bontjas is prachtig en heerlijk warm. Maar de enige die een bontjas echt NODIG heeft, is het dier zelf. Maar ik geef toe dat er veel incongruentie in onze gedachten en opvattingen zit. Is het werkelijk beter voor het milieu om geen pastic te gebruiken, maar hout, papier en karton die gemaakt zijn van dode bomen? Zo kan ik nog een aantal voorbeelden geven. Het enige wat je echt nooit moet doen is een ander verketteren omdat hij/zij iets doet waar je zelf tegen bent. Als je iets niet wilt doen uit principe, doe het dan niet en laat een ander dan doen wat hij/zij wil doen…..

  • Repel, nu een ervaringsdeskundige, ik ben inkoper van vlees voor een supermarkt keten, heb gewerkt in de kleinste en in de grootste slagerij van Nederland. daarbij heb ik ook nog in 2 slachthuizen in Nederland gewerkt als Kwaliteitsmanager.
   Ik ga nog al wat slachthuizen af en ook fokbedrijven in binnen en buitenland met name Ierland waar veel vlees vandaan komt, heb dus behoorlijke kennis en weet wanneer ik gepamperd wordt door sommige leveranciers.
   Wij Nederlanders zijn met slachtprocessen één van meest vooruitstrevende landen ( Ierland is verder) van de wereld, tuurlijk er zijn misstanden, waar niet en deze moeten aangepakt worden. In Ierland worden in de stallen klassieke muziek gedraaid en zien ze niks van slachtgebeuren. Het Fokken, Juist als ze dicht opeen staan krijg je dat ze elkaar gaan irriteren, dus bijten, in zgn Potstallen heb je dit niet, de Nederlandse boeren hebben tegenwoordig bijna allemaal Potstallen, in Ierland staan ze bijna het hele jaar buiten ( subtropisch klimaat).
   Maar we blijven vlees eten en leer dragen, niets mis mee, maar het zou minder kunnen, ook ik zeg dit, en in Nederland zijn we gewikkeld in een Supermarkt oorlog waarbij we elkaar de loef proberen af te steken dmv lage prijzen, en de consument koopt dit massaal. In Nederland wordt het minst betaald door de consument voor het vlees, weet dit om dat dit allemaal door de Suppers wordt bijgehouden, relatief gezien betalen we minder dan een aantal jaar geleden.
   Toch blijven we kopen en kopen voor zo weinig mogelijk en of dit nu bont is of niet we kopen, heb zelf niet veel met bont en wie het dragen wil moet dat lekker zelf weten, het is overigens zo dat als je niet goed voor het beesie zorgt de kwaliteit van vlees of huid gewoon slechter wordt, kijk maar naar je zelf als je er niets aan doet gaat het er ook niet uit zien, zo is het met de beesies ook en de boeren willen graag geld zien dus zorgen ze goed voor de beesten.
   Weet dit allemaal omdat ik zelf 37 jaar in dit vak meeloop, en vind het goed dat er een dierenbescherming is die grenzen trekt, hebben we geen grenzen dan klooien we ook maar wat aan.
   Nou dat was een aardig episteltje maar dan heb je ook weer een discussie, dus blondjes trek maar wat bond aan, en veganisten doe ook maar wat maar als iedereen een beetje matigt en normaal doet dan valt alles nog wel mee.

   Groet,
   Ton van den Berg

 2. Tja, het is altijd goed om een kritisch na te denken bij wat je doet, je er eens in te verdiepen en niet klakkeloos de mening van anderen over te nemen.
  Heb geen bont trouwens, wel leren schoenen.

 3. Uiteindelijk gaat het erom hoever je zelf wilt gaan om dierenleed te accepteren voor luxe, gebruiksgoed en voedsel. Waar leg je zelf de grens? Het is goed dat erover nagedacht wordt: en dat begint meestal bij het afwijzen van “luxe” bont. Voor mij hoorde daar gelijk leren kleding en leren meubels bij. Wordt de grens bepaald door wat een dier aangedaan is tijdens het leven en het sterven of door je eigen behoeftes? Voor mijzelf heeft dat geleid tot vegetarisch eten, geen leren kleding en schoenen liefst zonder leer, maar met bergschoenen werd dat toch te moeilijk .Dus loop ik meestal toch op leren schoenen…..Zo NIET principieel moet je soms zijn….

 4. Wat staan we als mensheid, als ‘westerse, moderne mensen’ dan toch ver van de natuur af.
  Duurzaam, zuinig, groen, biologisch, verantwoord, fairtrade… Allemaal hip. Termen waarmee we ons geweten sussen en denken het hardstikke goed te doen. Ondertussen staan we mooi kneiterver van alles af.
  De vaak gehoorde grap dat (stads-)kinderen denken dat melk van de fabriek komt… Die grap is misschien wat overtrokken, maar hoeveel kinderen zullen beseffen dat hun schoenen ooit de huid van een koe waren? Dat die koe (of die stier…) heeft moeten sterven voor die schoenen? Dat is wel even anders dan het schaap dat zijn té warme wintervachtje afstaat, of de kip die haar eitjes afgenomen worden.
  Leer is wellicht geaccepteerder omdat het van onze huis-tuin-en-keuken-dieren gemaakt wordt en bont van schattige-jonge-zeehondjes-uit-een-land-hier-ver-vandaan? Goed dat je die vraag, die verbazing eens op papier zet.
  Mijn verbazing loopt hiervandaan vervolgens verder… Strekt zich ook uit tot, wat is mijn baan nou waard, een beetje belangrijk doen en papieren over bureaus verschuiven… Kan ik niet beter thuisblijven en me toeleggen op een moestuin of het perfect kunnen maken van kleding in alle soorten en maten, koken naar het seizoen, etc. Zou dat niet beter zijn voor een duurzaam, verantwoord en zuinig leven?

 5. Ik vind (wie ben ik) dat als we alles nou eens niet als zoete koek slikken en goed over dingen nadenken niet verkwisten en onnodig leed veroorzaken. We al een beetje op de goede weg zijn. Ge woon BEWUST de dingen doen of we nou te vaak de auto pakken of voor elk wasje de was laten draaien. Gezond nadenken dat is de boodschap denk ik
  Ik denk dat je dan een klein beetje verantwoord leeft…..
  En ik hou niet van Madame met een bontjas………..

 6. Kind 2 moest voor haar opleiding als paardentandarts oefenen op afgehakte paardenhoofden in een slachthuis. Volgens haar kun je de dood daar ruiken, en vooral de angst. De paniek en de angst is voelbaar. Ik heb op een boerderij gewerkt vroeger, inclusief het kistkalf en de plofkip. Naast het slachthuis trouwens. Dieren weten het, ze voelen het als andere dieren dood gaan, als die ene voor hen in de rij de slagpen tegenkomt, in de stallen was het vaak onrustig op de slachtdagen, dieren ruiken de dood. En wij doden niet bepaald elegant, ooit gezien hoe die plofkip aan zijn einde komt, gruwelijk……..
  Ik vind het een moeilijk blog Repel, ik eet vlees, draag leren schoenen……en stem, midden in mijn eigen consumptiegedrag, heel hypocriet toch voor de eskimo omdat er in zijn doden respect zit.
  Ik ga naar de scharrelslager en schrik me rot van de prijs en loens weer naar de aanbieding in de supermarkt….cashflow versus geweten……vroeger aten wij thuis van eigen slacht, dan ging onze eigen famillie-knorrie aan de balk. Alles werd gebruikt, maar het blijft gruwelijk.

 7. Jouw leren jas uit de jaren tachtig is bij deze geheel diertechnisch verantwoord, het arme beest is er niet voor niets voor gestorven, hij heeft hiermee al tientallenjaren iemand warm gehouden 😉

  En wat betreft de rest van je blog: mensen zijn gewoon hypocriet vooral als ze gaan demonstreren tegen bont in hun leren schoenen en leren jas, hun spandoeken maken op hun leren bank ondertussen een omeletje naar binnen werken en naar de protestactie rijden in hun auto met leren bekleding!

 8. Ik heb er laatst een logje aan gewijd. Als je weet wat en waar er allemaal dier in zit, kun je niks meer gebruiken. zelfs in organische produkten mag nog 5% dier zitten. Een tennisracket bevat de darmen van 4 koeien. Als je daar over na gaat denken, kun en mag je helemaal niks mee.

  Ik ben het eens met Ton. Matig je vleeseetpatroon en word bewuster. Dat is al een hele grote stap in de goeie richting…

 9. Ik kan me vooral vinden in de reactie van JC. Ik draag geen bont (alleen nep, maar bestaat dat eigenlijk wel?), maar er zal best leer in mijn schoenen zitten. En onze bank is dan wel van stof, maar de stoelen van leer. En de opmerking over de scharrelslager zou ook van mij kunnen zijn. Ik weet, en ik ben het roerend eens met, hoe het zou moeten. Maar ondertussen dóe ik anders, puur om budgettaire redenen. En ik voel me er geen slecht mens door.

  De slotconclusie van Baasbral vind ik ook mooi: doe wat je zelf goed vindt, maar veroordeel de ander niet om zijn of haar gedrag.

 10. Goh… ik ben weer héél wat wijzer geworden! Ik heb grenzen wat ik wel en niet koop… maar ik merk aan mezelf de laatste tijd de mijn grenzen aan het “wiebelen” zijn en me steeds meer afvraag… wáár komt het vandaan of zoals in het blogje van zuster klivia… wát zit er in!

  Ik vertelde net aan zoonlief van die stieren… in die Rolls Royce… reageert oudste meteen na van verbazing te zijn bijgekomen. Ik hoef geen Rolls Royce… en ook geen leren bekleding in m’n Hybride…

 11. Goede reactie van Ton. Goed te lezen dat NL het zo rot nog niet doet qua diervriendelijkheid.
  Wij eten wel vlees, zij het minimaal en al helemaal geen kilo-knallers!
  Bont draag ik niet, hebben wij in ons klimaat ook niet nodig. Leer draag ik wel, want dat gaat nu eenmaal langer mee dan fake (schoenen).
  Tja… en een Rolls Royce gaat er ook niet komen, dus het valt allemaal nog wel mee in huize Zara…
  (andere discussie waar ik nu aan denk, is het wel of niet ritueel slachten…)

 12. Moeilijk, want al eet ik geen vlees, ik heb wel schoenen waar leer in verwerkt is. Ik hou niet van verspilling dus dieren alleen voor hun jasje doden na een kort leven vind ik zelf niet goed. Vroeger toen ik nog vlees at (een jaar of tien geleden) kwam er bij mij ook nooit kalfs of lamsvlees op tafel. Een dier moet toch wel een redelijk leven hebben gehad.
  Eieren koop ik hier in de buurt, waar ze kippen hebben die vrolijk rondkuieren op het erf, rond de stallen en door het weiland. Het kan maar een idee zijn, maar ik vind die eitjes lekkerder dan die van vrije uitloop uit de supermarkt.

  Ik ben het wel met Janneke eens dat je je eigen gedachten over dit soort zaken mag hebben en niemand moet verketteren om een anders gezichtspunt in dit soort kwesties.

 13. ik volg je redenering wel… denk er ook een beetje zo over, en zeker zoals janneke (baasbraal) die stelt dat je nooit iemand moet veroordelen om wat hij wel of niet doet, zeker niet zonder eerst in het ‘eigen hert’ te kijken’..;
  (’t is goed in’t eigen hert te kijken, des avonds voor het slapengaan’, alice nahon)
  bewust(er) leven is al een heel mooi voornemen en een goed begin… en voor iedereen zal de grens anders liggen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s