Met gepaste analytische afstand

Gisteren had ik een enorme butt-dag, vandaag heb ik een goede dag. Een hele goede dag, zelfs.
En vandaag kan ik met gepaste analytische afstand concluderen dat kanker tegen wil en dank, positief en negatief, momenteel mijn ons leven bepaalt.
Ik durf nog niet te zeggen dat ik er vrede mee heb, maar ik zit ergens tussen dat en non-acceptatie in.

Als kersverse kankerpatiënt (ik wist het een uur) dacht ik dat head first, positief, vechtlustig betekent dat het je leven niet op zijn kop zet.
Dat het je leven niet in de greep houdt; als je maar positief bent.
Toen ik erachter kwam dat dat toch zo is, ongeacht je instelling, had ik een enorme butt-dag.

“De lichamelijke impact is relatief klein.”
Als kersverse kankerpatiënt was ik ervan overtuigd dat ik vandaag (4 dagen na de operatie van 1 uur en 3 kwartier) alweer een rondje zou hardlopen.
Toen ik er gisteren achter kwam dat “lichaamlijk relatief klein” niet hetzelfde is als “2 zwaluwstaartjes” had ik een enorme butt-dag.
Vandaag en morgen loop ik nog niet, weet ik nu.
Ik durf nog niet te zeggen dat ik er vrede mee heb, maar ik zit ergens tussen dat en non-acceptatie in.

Vandaag weet ik dat kanker mijn dagelijks leven gaat bepalen, minimaal tot de bestralingen klaar zijn, en ik weet dat dat ook kan als je head first gaat en strijdlustig bent.
Die twee zijn niet tegenstrijdig.
Met gepaste analytische afstand zie ik dat nu.
Ik durf nog niet te zeggen dat ik er vrede mee heb, maar ik zit ergens tussen dat en non-acceptatie in.

Vandaag keek ik met gepaste afstand naar de foto die ik nam na de operatie.
En ik concludeer nu dat ook deze kop te rijmen valt met strijdlustig en head first.
Het is niet tegenstrijdig

Realisation sinking in.
Het blijft een proces.

40 thoughts on “Met gepaste analytische afstand

 1. Per dag.
  Per dagdeel.
  Per uur.
  Helaas kun je in deze niet ver vooruit plannen. Maar dat wil niet zeggen dat je geen doel voor ogen mag hebben.
  En ben niet teleurgesteld als iets niet gaat die dag zoals je gehoopt had.
  Jouw lijf zegt je wat ze wel en niet wil en kan.
  Luisteren. Dáár zit ’t ‘m in. En als je dat zelf even niet kunt, hoort de Bevelvoerder wel wat ze zegt. Want hij kent haar stem als geen ander.

  Kus

 2. Ook head first blijft een roller coaster wat ‘ie is. Ik herinner me hoe kapot ik was na ‘knip en vervolgens keizersnee’. En toen was er nog wel zoiets prachtigs uit me gehaald.
  Blijf het per dag nemen. Geniet van de goede, relativeer de slechte en leg je soms neer bij standje butt.
  En bestel af en toe een jurkje bij de Hema!

 3. Krijg ik verdikkeme tranen in mijn ogen van dat fotootje!! Meid, ik zie de realiteit zinken in je ogen……… Ik wilde je vandaag even bellen, misschien doe ik het morgen wel als de kinders naar school zijn….. Ik weet niet of je het kan hebben, twijfel, twijfel… Nou, je merkt het wel.

 4. Je denkt te ver vooruit meid, rustig aan kom je wel weer een beetje bij. Je foto zegt een hoop , maar jij komt er wel al voel je je nu nog bedonderd.
  Het is een ingrijpende rotziekte , ook voor je man en kinderen.

  • Draakje voreg vandaag bij de lunch of ik alweer beter was. Dat deed een beetje pijn. De andere twee begrijpen meer, is meer mee te praten. Voor zover ze kunnen, begrijpen ze het….ze hebben rotsvast vertrouwen.

   In ieder geval in de veiligheid van thuis. En daar kubben ze op bouwen….op blijven bouwen…

 5. Een foto zegt meer als 1000 logjes. Accepteren hoeft ook niet, nog niet, voorlopig niet. Reageren wel en of dat reageren nu is tegen dat wat je is overkomen of voor dat wat je nog wilt, dat kun jij alleen ondervinden. Voor nu is het genoeg om alles van de laatste tijd te laten bezinken en te overdenken.

  Accepteren komt wel, en anders maar niet! Een butt-dag is nodig, er zullen er vast nog velen volgen. Zolang het maar head first is/blijft/wordt en niet altijd head down blijft. Voor nu, 1 moment per keer, stapje voor stapje wordt het ook wel morgen.

 6. het inzicht hé… pijnlijk en moeilijk en toch… het hoort erbij!
  je komt er wel repeltje, mét butt-dagen (kende dat woord niet!) én met goeie dagen! that’s the process… en in je hoofd kan je altijd blijven hardlopen, wat dan ook!!!
  btw, zo’n operatie geldt als meer dan één marathon hoor, niet vergeten!!!

 7. Je verstand wil wel sneller, maar je lijf kan het nog niet. Geef je lijf de tijd… ook als het een dag niet gaat zoals je graag wilt. Het komt goed en over een poosje, wanneer je het ws niet in de gaten hebt, lopen je lijf en je verstand weer tegelijk.
  Sterkte! Denk aan je!

 8. Ik hoop op veel goede dagen. Voor jou en de mensen om je heen. En de dagen die kl*te zijn, dat je daar uiteindelijk je schouders bij op kunt halen. Omdat je weet, er komt weer een goede dag. En uiteindelijk … komt er die allerbeste dag!
  Luister goed naar je lijf, het vertelt je nu heel veel. Hele dikke knuffel.

 9. Wat heeft Nicole het mooi verwoord. Ik kan mij alleen maar aansluiten bij haar en bij alle andere reacties hiervoor…
  Fijn dat je na zo’n rotdag als gisteren vandaag weer een goede dag had.
  Ik denk aan je, meis!

  Dikke knuf X

 10. ach meiske toch, ik weet niet wat ik moet zeggen, in elk geval sterkte.
  En bedenk, zonder ………dagen zijn de “hoogtijdagen”ook minder “hoog”
  mien

 11. Lijf en verstand en gevoel lijken elkaar soms even kwijt te zijn, maar gelukkig ook alweer wat terug te vinden.. ups en downs pieken en dalen zal er vast bijhoren maar voor jou is het nieuw. Sterkte meisss

 12. Repel, was je al een tijd kwijt op twitter, alles nu gelezen wat jou/jullie overkomen is. Heel erg vind ik het, heb zelf veel mensen in de familie en m’n moeder met 3x deze Kl… Ziekte. Ook weer een reden om voor kika te lopen.
  Hoop voor jou de bevelvoerder en de daltons het positief verloopt, ik blijf je volgen. Gr. Ton

 13. Hoi Repel,

  Je leven en jezelf zijn ‘even’ flink overhoop gegooid door kanker. Uit alles wat ik nu van je lees op dit blog – in volg het pas net- spreekt dat je een duikelaar bent met een rotsvast stabiele kern. Maar die duikelaar gaat wel flink op en neer nu en het zal wel weer even duren voordat ie rustig blijft staan.

  En wat lopen betreft: wandelen is SSDL oftewel superslow long distance. Ga naar buiten als je kunt/puf hebt want (hard)lopen verheldert.

  Groet,

  Dorothé

 14. Lieverd, wat ben je een kei… maar je mag soms best een fondantje zijn hoor… Goed dat je analyseert, dat is jouw houvast.
  Succes met alle bestralingen en geef je lichaam de tijd om weer op krachten te komen. Je praat niet over een griepje.

  Acceptatie is een heel lang proces. Verwerping is een stuk gemakkelijker. Maar we zijn geen struisvogels en leven niet alleen op een eiland.

  Ik steun je waar je wilt…je hoeft maar te roepen…

 15. Meisje..
  Geef jezelf de tijd dit allemaal” te verwerken”, is niet niks wat er de laatste 4 weken gebeurd is.
  Jou conditie is zo top, dat die paar dagen beter te besteden zijn dan te lopen.
  Kinderen zijn eerlijk, en als je er weer bent dan ben je beter toch, gelukkig kan hij zo denken.
  Gelukkig heb je een fijn stel mannen om je heen, met allemaal hun eigen capaciteiten en nuchterheden. maak daar gebruik van.

  Dikke Knuffel voor nu!
  Liefs,

 16. Zo’n butt-dag hoort erbij, het zal ook niet de laatste zijn. Je bent op een rijdende trein geslingerd en sommige dagen is het moeilijk dat tempo bij te houden, maar de machinist hoort je niet. Huilen mag, lachen mag, stilstaan mag en rennen mag, dat is niet tegenstrijdig, maar normaal. Lieve repel, neem het bij de dag, geloof me, er zullen meer goede dagen zijn.
  Chapeau voor de kijk op jezelf. Liefs.

 17. Het is als een dans: twee stapjes naar voren, eentje terug. Drie opzij, eentje de andere kant op. Het hoort erbij. Ik wens je een mooie dag, een lichte lach en een hoop zonnestralen. Morgen is er weer een dag. Hang in there.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s