Met angst en beven: grote, grote zorgen Repel Style

Ze liet Spelmaker gymmen in zijn onderbroek terwijl hij al 9 jaar oud was.
Hij had gesmeekt zijn vergeten gymtas te mogen halen in het andere gebouw, in zijn spijkerbroek te mogen, desnoods aan de kant te mogen zitten.
Maar nee. Niets van dat alles mocht. Hij moest in zijn onderbroek gymmen.
En hij werd niet alleen uitgelachen door zijn eigen klas.
Toen hij werd uitgelachen door de meisjes van groep 5 vanuit hun kleedkamer moest hij in zijn onderbroek naar die kleedkamer om die deur dicht doen.
Hij had gesmeekt of iemand anders dat mocht doen.
Maar nee: hij moest in zijn onderbroek lopen naar degenen die hem uitlachten.

Mijn lieve, verantwoordelijke Spelmaker. Die niet stout was, niet brutaal was.
Vermangeld door een tuthola van 1.55 m.
#ikrukhaarhoofderaf

Spelmaker verveelde zich te pletter, was aan het onderpresteren.
Maar durfde het niet te zeggen.
Maar thuis huilde hij dat hij niet vooruit mocht werken van haar.
Ze zei dat hij nooit als eerste klaar was, dus zo pienter was hij niet?
Nee muts, hij heeft faalangst; dank je de koekoek dat hij nooit als eerste klaar is!
#ikrukhaarhoofderaf

Ze plaatste hem uit zijn klas op weg naar de volgende groep.
Vier vrienden bruut uit elkaar gerukt, alle vier moesten ze huilen.
Maar nee, dat zag ik verkeerd.
Ik moest het zien als een kans voor Spelmaker.
De brave slimme leerling geplaatst bij de zittenblijvers en de onaangepasten.
Was het om de volgende juf te ontlasten of was het uit wraak naar mij omdat ik haar bloed wel kon drinken?

#ikrukhaarhoofderaf

En nu? Nu komt Wijzemans bij haar.
Wijzemans, die slimmer is dan 99% van alle mensen.
Wijzemans, die zich anders ontwikkelt dan de rest van ons stervelingen.
Wijzemans, die moet leren dat ons laddertje niet zo hoog reikt als dat van hem.
Wijzemans, die emotioneel met zijn op een haar na 7 ver uit de pas loopt met zijn intelligentie.
En die tuthola mag dat kwetsbare mannetje de komende 2 jaar (!) gaan begeleiden.

Toen ik die klassenindeling kreeg vandaag was mijn weekend grondig, maar dan ook heul grondig verziekt.

27 thoughts on “Met angst en beven: grote, grote zorgen Repel Style

 1. Och die rme Wijzemans, en die arme moeder!
  1.55, een onderdeurtje, helemaal voor een beer… Maar op jullie weg is deze beer enorm, groterdangroot.
  Ik weet dat jullie niet zullen blijen stilzitten. Dat het nadenken wordt… Protesteren op school, andere school overwegen, etc.
  Heb vooral vertrouwen in je eigen gevoel en in Wijzemans niet te vergeten!

 2. Gewoon aan de bel trekken en zeggen dat je je kind absoluut niet meer bij haar in de groep wilt hebben. desnoods zeggend at je de ouderraad, ME, en bestuur erbij haalt. En als dat niet lukt een andere school zoeken voor alle kinderen en al degegn die je maar kunt meenemen…
  Jij bent de klant op school Repel… al doen ze soms anders.. maar elk kind telt op 1 oktober….

  • Lieve jij, je hebt een punt….maar de plusgroep op die school is zo goed, en zijn allerbeste vriendje zit in de groep (<– sociaal aspect is momenteel zo belangrijk voor hem).

   Laat ik zo zeggen: ze heeft voorwaardelijk van me, maar ik zit er bovenop. En daar baal ik van: zo'n zorgenpost erbij terwijl het jaar nog moet beginnen. Sterker nog: we nog vakantie moeten vieren.

   Sterker nog….we hebben genoeg gehad….sterker nog….nou ja, je weet het beter dan ik…

 3. Ik zeg een andere school. Heb ik met Jill ook gedaan toen het meer dan niet klikte met haar juf. Beste beslissing ever achteraf. 2 jaar is heel (te) lang met iemand met wie het niet klikt.

 4. Schandalig, dit viswijf moeder lees de aardigste beschaafde ambtenaar zou as maandagmorgen vroeg op school staan en de zaak wordt tot het onderbroekkruis, bedoel bodem uit laten zoeken en excuses van de juf ten overstaande van alle klassen met Wijzemans op de stip. En echt niet voor 2 jaar leerlingbegeleidster, het vertrouwen is totaal weg bij Wijzemans en moet hij zich op het gemak voelen bij zon heks straks heeft ze andere strafperikelen in zijn blote kont door de sneeuw???. Als ik dit hoor slaan bij mij de stoppen door en is de binnenbrand echt niet te blussen, hahahaha. Jij staat je mannetje Wen, het komt goed maar ook kids groot brengen is een strijd, soms zo oneerlijk en het kost weer te veel negatieve energie die je nu niet kunt gebruiken, xx BB
  ps zit dit glimlachend te typen hopend dat wat jij volgende week schrijft mij net zo vergaan is laatst!

 5. Vreselijk als ze dan bij de leerkracht komen waarvan je hoopte dat ze er nooit zouden komen.Heb het ook herhaaldelijk meegemaakt, en het waren jaren van gevechten en er boven op zitten.
  Winnen heb ik het nooit kunnen doen van die tuthola’s want ja jij bent immers een dom moedertje die veels te emotioneel betrokken is, en zij zijn tenslotte wel afgestudeerde PABOtrutjes, die heel veel verstand hebben van kinderen en opvoeden
  Wens je heel vel sterkte meid, en zit er boven op en laar niet over je heen lopen

 6. We hebben het al over een andere school gehad, maar ik begrijp je argumenten om dat niet te doen.
  Is er door de school eigenlijk ooit fatsoenlijk gereageerd op dat onderbroekengedoe? Want dat riekt naar kindermishandeling ten top.
  Ik snap je zorgen en snap dat je er bovenop zult zitten. Maar again: energie die je liever ergens anders in steekt.
  Hoe is Wijzemans eronder? Kent hij jouw frustratie of staat hij er nog blanco in?

  • Ik vroeg het hem: ken jij juf M? En wat vind jij van haar? Hij: ze is lief! eeeeehm, nou okay….

   Wie weet, wie weet….Wijzemans is zo anders dan Spelmaker….

   • Als Wijzemans er nog zo onbevangen tegenover staat, wie weet, misschien gaat het wel goed.
    Probeer, probeer!, blanco erin te gaan.

 7. Pffff, WOEDEND word ik van zulke dilemma’s…..het helpt alleen niet. Denk niet dat je zo iemand kunt veranderen, maar zit er bovenop, dan bereik je on ieder aval dat de schade aan jouw kind niet al te groot wordt.. Ik blijf zeggen: andere school. Die hebben misschien ook een goed programma…

 8. Ik kan het niet helpen maar ik ‘zorg’ met je mee……..
  Ga alsjeblieft in gesprek met de schoolleiding hierover want het mag toch niet gebeuren…….
  Dikke knuffel en ik wens jullie wijsheid en kracht toe.

 9. Hi Repel,

  Hier ook net enkele schooltoestanden achter de rug ivm opsplitsing 3 groepen 7 naar 2 groepen 8 en een juf die halverwege het jaar zomaar verdwijnt ivm een nieuwe baan. Ik weet hoeveel impact die dingen hebben op kinderen, maar toch zeg ik dat je de wereld niet mooier voor ze kunt maken dan ze is. Er zijn rotjuffen en zeikmeesters tussen al die leuke gezellige exemplaren en daar moeten ze mee leren omgaan. Natuurlijk hou je het goed in de gaten, schakel je desgewenst IB-er en/of bouwcoördinator in om zaken die je niet zinnen aan te kaarten/om te vormen….. maar laat ze bij hun vriendjes/klasgenoten blijven als je kinderen dat willen. Ze kunnen veel meer aan dan wij denken en ze nemen dingen ook minder zwaar op dan wij………. andere dingen nemen ze weer heftiger op. Jij bent er voor ze als dat nodig is ….. en zij zoeken nieuwe wegen als de gebaande paden dreigen dood te lopen. Maar ik snap je reactie heel erg goed.

  groetjes,

  Dorothé

 10. Heftig verhaal en ik begrijp je zorgen. Maar ook wijzermans is spelmaker niet. Meld je zorgen vooraf bij de schoolleiding zodat je als het fout gaat daar op terug kan grijpen. Begrijpelijk dat het je vanwege het sociale aspect niet gelijk om overplaatsing wilt vragen, maar wat moet je dan als het fout gaat ? is er die mogelijkheid?

 11. Ja Repel, bij jou staan je haren al rechtovereind, maar als je niet van plan bent om de jongens van school te halen, zul je toch de boel heel goed in de gaten moeten houden. En wat je zegt, Wijzemans is Spelmaker niet, moeilijk dilemma.
  Zeker een juf die een kind voor gek laat lopen en zo pesten in de hand gaat werken, lijkt me niet het ideale mens om voor een klas te staan.
  Zelf had ik al van school gewisseld na dat incident, maar ieder is anders en ik ken de schoolsituatie bij jou in de buurt niet.

  Wij hebben de kinderen (heul erg vroeger) nooit hier naar de dorpsschool gedaan, nadat ik er was wezen kijken en toen bleek, dat er zelfs nog geslagen werd, toen dat een rel had veroorzaakt had de betreffende leerkracht de gewoonte aangenomen om het kind (dat anders een klap had gekregen) voor de klas te halen en totaal tot de grond toe af te branden en belachelijk te maken.( Een jongen die dat had meegemaakt, heeft er nog steeds last van, al loopt hij nu tegen de veertig).
  Wij hebben de kinderen toen naar een school in de nabijgelegen stad gebracht, dan maar elke dag 12 km verderop.

 12. Hallo Wen,
  ik zou – als die juf niet spoort – naar de schoolleiding gaan en evt. met onderwijsinspectie dreigen… Als ik dat zo lees, word ik woedend. Maar inderdaad, als Wijzemans nog niet vooringenomen is, kun je het riskeren, totdat…
  Liefs
  Ellen

 13. Ik lees het met verbazing, wat een vernedering om in je onderbroek te moeten gymmen… Dat is toch geen juf, hoeveel tijd kost het om een tas op te halen, of hem in zijn spijkerbroek te laten gymmen, dit is pure machtswellust… “Ik ben de baas” neigingen. Ze stookt het vuurtje dat kinderen gaan pesten alleen maar op… en bij je zoon zijn faalangst… Totaal ongeschikt als juf lijkt mij…

  Ik weet het niet hoor. Als zij zo ongeschikt is als juf, en je weet nu dat je andere zoon ook twee jaar dat ongedierte voor de klas krijgt… krijg ik de neiging naar een andere school te kijken…

  Wat er op een lagere school gebeurt dat heef’t zóveel nawerkingen als ze later groot zijn… Spreek helaas uit ervaring… ik raak het nog steeds niet kwijt en als ik zoiets hoor/lees voel ik me weer zoals toen… zó machteloos en klein en héél verdrietig en woedend tegelijk…

 14. Een andere school zoeken is een optie, in jullie omgeving is een Leonardo-school, onderwijs voor hoogbegaafden, brengt misschien voor jullie gezin organisatorische problemen met zich mee, dat kan ik niet beoordelen natuurlijk. Sterkte ermee, maar zit er bovenop om schade aan jouw kind te beperken!

 15. Ik had ook zo’n juf. Een non. Ik hè b mijn moeder lang verbetenst ze nooit in heeft durven grijpen. Ze bestaan echt, de kindjespesters! Volg je hart en je intuïtie (enrukdrhoofderaf;-)) groet, Narda

 16. Wij heben hetzelfde meegemaakt met onze dochter. Moest volgens de juf blijven zitten want kon niet meekomen (groep 4 ). Vond onze dochter een meisje dat geen interesse toonde en altijd maar afwezig was. Moest voor straf ook allerlei dingen doen waardoor ze erg verdrietig werd. Achteraf gezien hebben we veel te lang aangemodderd e hadden we beter een andere school kunnen kiezen. Maar ja, het sociale aspect (vriendjes, dichtbij huis enz.). Onze dochter is nu 10 jaar, zit in de 1e van het gymnasium en verzucht nog vaak: had de juf mij maar begrepen dan had ik nu nog gewoon op de basischool gezeten. Dus zit er bovenop en kijk naar wat voor jouw kind telt. Een fijne schooltijd met genoeg uitdaging en een juf die begrijpt dat hij meer wil en moet dan de gemiddelde leerling.

 17. Toen ik voor de klas stond, vond ik het vooral belangrijk, dat je goed luistert naar wat ouders je vertellen of vragen. Het is organisatorisch niet mogelijk op een school om aan alle wensen tegemoet te komen, maar in gesprek blijven is natuurlijk wel mogelijk.
  Zo te lezen heeft de juf van jou geen of weinig krediet: door jouw ervaringen natuurlijk. Om zo te starten lijkt me een lastige positie.
  Een blanco begin als het schooljaar begint? En alert blijven en in gesprek kunnen blijven…… wie weet!
  Succes en voor het schooljaar begint wens ik jullie een mooie vakantie om te genieten en uit te rusten.

 18. Misschien heeft ze geleerd van het verleden en jouw/jullie reacties daarop. Misschien aan het begin van het schooljaar een gesprekje plannen en je zorgen op een postief opbouwende manier uitgspreken (dan ligt het niet aan jou en heb je gedaan wat je kon op dat moment). Misschien met een IB’er erbij? Hoop dat het goed komt, iedereen verdient een fijn schooljaar.

 19. Oh ik kreeg al een knoop in m’n maag toen ik begon te lezen, ik kan me die log over Spelmaker nog zo goed herinneren, wat was dat erg! Ik hoop zo dat Wijzemans onbevangen zienswijze ervoor zorgt dat het goed gaat. En als ik dit lees, wat ben ik dan blij met de leerkrachten van ‘onze’ school. Hoelang moet Spelmaker nog, 1 of 2 jaar?

 20. Oooo kan dit zo goed begrijpen. Wij hebben ook zo’n kwetsbaar mannetje. Hoor de kleuterjuf vorig jaar nog zeggen aan het einde vh jaar : dit jongetje (haren overeind om de woordkeus) gaat het nog heel moeilijk krigen volgend jaar. Als ik haar zie voel ik nog een knoop in mijn maag. Mijn zoon zelf vond haar lief.
  Gelukkig kreeg hij een lieve juf die echt moeite voor hem nam en ook voor ons!! Die onze zorgen serieus nam. Hij was cogintief al ver maar sociaal-emotioneel kwetsbaar. En wat heeft hij een goed jaar gehad (met veel uitdagend werk) waarin hij ook veel zekerder van zichzelf is geworden. Ik snap jouw zorgen dus HELEMAAL!! Probeer Wijzemans die haar toch aardig lijkt te vinden, gewoon zijn gang te laten gaan in die klas, maar hou hem goed in de gaten. Maar dat zul je doen. Dat zal alleen ontzettend veel zorgen en energie kosten, en je hebt al zoveel op je bordje…..Waarom eigenlijk twee jaar?

  Groetjes, Filiz

 21. Oh nee, ik dacht het niet, ging er meteen door mijn hoofd. Ik zou bij school staan, bij de directeur, bij de Ib-er, bij de juf – alles behalve nog een keer een kind aan een dergelijke miep onderdoor te zien gaan. Ik help je mee, haar hoofdje wat anders neer te zetten. En zij begeleidt de plusgroep?! Lees ik het nou goed?!

  Tegelijkertijd: Wijzemans is de Spelmaker niet. Het is een heel ander kind, je blog lezende. Hij ziet de dingen anders, hij pakt ze ook anders aan – en hij is op een ándere manier kwetsbaar. Dikke kans dat híj haar inpakt en je er de komende 2 jaar geen omkijken naar hebt. Maar ja. Soms is het óh zó moeilijk om op de kracht van onze kinderen te vertrouwen. Want je wilt ze zó graag op de juiste plek hebben.

  Ik wens je veel wijsheid, een sterk zenuwgestel en een fijne vakantie toe.

 22. Verschrikkelijk dat zulke leraren nog bestaan!!

  Denk positieve gedachten, denk haar weg. Wens haar weg zeg maar. Werkt echt!

  Veel succes. Ik lurk vooral maar leef altijd mee en geniet. Wat kun jij goed schrijven!

  Gr. Jessica

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s