Lopen is. Punt.

Het leek me zo leuk: lezen op vakantie.
En ik had voor mij het ideale boek meegenomen. “Eenzame uren” (Jolanda Linschoten). Over de zoektocht waarom ze hardloopt en specifieker: waarom ze ultralange afstanden loopt.

En nu zit ik hier op vkaansie met mijn boek en ik ben nu al zes keer begonnen aan de achterkant en/of aan de inleiding, maar ik krijg het echt niet voor elkaar. Ik kom niet verder dan de achterkant en de helft van de inleiding. Ik leg het telkens met tegenzin weg. Al zes keer. Dit boek ga ik in deze fase van mijn leven niet gelezen krijgen.

De vraag waarom ik voorheen liep, staat niet meer ter discussie. Die is totaal irrelevant geworden. Wat telt is dat ik het deed, hardlopen. Ik vond het leuk. Bijkbaar was het ook belangrijk genoeg voor me in mijn oude leven. Wat telt is dat ik het deed. Daardoor beschikte ik over de conditie en de benen om te gaan hardlopen voor mijn leven.

Op 14 februari 2012 werden alle kaarten van mijn leven met één grote veeg van tafel geveegd. Toen stond ineens mijn leven openlijk ter discussie. En toen liep ik ineens om letterlijk en figuurlijk op de been te blijven.

En ik weet nu, in deze nieuwe fase van mijn leven, een heleboel dingen niet. Ik ben niet helemaal meer wie ik was en ik sta niet meer helemaal in het leven zoals ik er voorheen in stond. Maar als ik één ding wel weet, dan is het dat ik me niet afvraag waarom ik loop.

Lopen is een gegeven in mijn leven. Niet alleen maar vanwege kanker maar wel mede dankzij kanker. Lopen zit geïntegreerd in wie ik nu ben. Lopen ist. Punt. Het is geen kwestie van schema’s moeten lopen, of wel of geen zin hebben. Net zo min als dat ik me afvraag waarom ik van mijn gezin houd, vraag ik me af waarom ik loop. Lopen ist. Nee, ik krijg dit boek niet gelezen. Ga ik het weggeven, of ga ik het opbergen voor later?

15 thoughts on “Lopen is. Punt.

 1. Op dit moment kan je helemaal niet open staan voor iemands anders reden of leven. punt. Komt wel weer.punt. Je bent nu bezig met je eigen zijn waarin lopen is.punt. En wat heb je het weeer prachtig opgeschreven!

 2. zo herkenbaar lieverd, zo herkenbaar.. een heel even op zijn kop… en er schijnt nooit een eind aan te komen…maar dat gebeurd wel.. dus bewaar je boek…ooit komt de tijd dat je weer kunt lezen. Knuffel!

 3. Boek opbergen voor later. En ik snap het, van het lopen. Op mijn manier heb ik hetzelfde met het hometrainen. Het is. Alles, fijn, goed, verhelderend, zwaar, mooi, afzien, trots zijn, helend.

 4. Wat de reacties hierboven ook al zeggen, nu ben je even met andere zaken druk, dat lezen komt wel weer. Jij loopt en weet dat het iets is dat bij jou hoort, punt uit. Dat boek even wegleggen en gewoon genieten, later wil je het misschien toch nog eens lezen.

 5. Laat het boek een herrinering zijn aan deze constatering. Kijk er naar en bedenk wat lopen je geeft. Dan heeft het boek toch ook al waarde?

 6. Het voordeel van vakantie: je moet niets. En dat, terwijl je de afgelopen maanden al zoveel moest. Dus doe lekker wat je wilt en wat op je pad komt. Geniet van je vakantie, je man, je kinderen en dat wat nieuw is en ook nog een plekje moet krijgen en dan weet ik dat jij snapt wat ik bedoel… 🙂

 7. Niet lezen, bewaren misschien. En je realiseren dat er één ding heel fijn is in deze moeilijke fase van jouw leven, namelijk dat je al kón hardlopen, waardoor je nu kúnt lopen voor je leven. Stel je voor dat je nog helemaal niet liep. Dat je dat had moeten gaan opbouwen. Herken je niets in haar overpeinzingen van vóór de diagnose? Of ben je na het lezen van de kaft en de inleiding nog helemaal niet daar aan toe gekomen? Ik kan me zo goed voorstellen dat je helemaal geen zin hebt in andermans gedachten over het leven en het lopen. Jij staat op dit moment héél anders in het leven en daar kan – denk ik – maar weinig bij (van anderen). Gelukkig hóef je niks te lezen en op vakantie al helemaal niet. Je hebt het boek al een betekenis gegeven en dat is toch prima? Geniet van de vakantie, ik hoop van harte dat je een beetje uitrust. Enjoy en carpe diem.

 8. Met het lezen van jouw blogs heb ik jou en je gezin leren kennen.
  Met respect en bewondering lees ik over jullie.

  Veel goeds en Liefde wens ik jullie voor nu en in de toekomst.

  Ik blijf digitaal met jou meelopen.

  Vriendelijke, bijna vakantiegroet

 9. Niet wegdoen maar bewaren voor later.
  Nu genieten van je vakantie al ben je al terug lees ik hierboven.
  KOmt morgen je verhaal over je vakantie lezen.
  LIefs en knuffs Cathleen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s