Het roer om: een tweede hardloopleven

In de zomer dat Draakje twee werd, pakte ik voor de tigste keer het hardlopen weer op. En omdat Draakje de Benjamin zou blijven, zou het lopen nooit meer worden onderbroken door zwangerschappen, zwangerschapskilo’s of babyperikelen. Ik loop sindsdien alleen maar gestaag verder en harder, fanatieker en fanatieker en ik haal er steeds meer plezier uit. Ik heb het nodig. En sinds het me heeft geholpen om 2012 te overleven, sinds het mijn steun is geweest tijdens kanker, is hardlopen en geïntegreerd onderdeel van mijn systeem geworden. Alsof het een karaktereigenschap is: iets wat ik ben. Hardlopen ist. Het voelt letterlijk niet als overdrijven als ik dat zeg. I run for life.

Ik liep altijd alleen. Dat was heilig voor me. I walk alone. Tot ik een paar keer met mijn collega van het romantische hardlopen ging trainen op weg naar de grote Den Helder-Maastricht estafette. En tot de twitterloopjes kwamen en de duoloopjes met loopmaatjes. Ik loop graag alleen met mijn muziek, maar ik heb de lol van het samenlopen, het sociale hardlopen, ontdekt. En ik geniet ervan. Ik vind het ook wonderlijk hoe kerels die 15 klassen rapper zijn dan ik het leuk vinden om een rondje te doen met mij. Maar wat zijn dat leuke duoloopjes! Ik kijk er zelfs altijd naar uit.

Ik ren altijd op de bonnefooi. Zonder schema’s. Zonder theorie. Zonder op tempo te letten. Gewoon: veel. Alleen maar kilometers sparen en rapper worden. Minimaal drie keer per week mijn vaste rondjes met mijn vaste muziek. Op mijn manier. En met een doel. Na de 10 wilde ik een keer de 15 kunnen. Na de 15 wilde ik een keer een halve lopen. Maar verder zou ik niet gaan. De halve was lang genoeg om een keer gedaan te hebben. Maar anderhalf jaar na de halve wilde ik één keer een hele marathon lopen. Ook die deed ik Repel Style: ik had een schema uitgeprint van het internet en deed zo ongeveer wat er stond, maar dan op mijn manier. Niet alleen heb ik de diensten van de Bevelvoerder, maar ik heb ook last van eigenwijzigheid. Trainen naar een marathon deed ik zonder coach en met eigen schema. Ik, een werkende moeder van drie kan dat. Het werd zelfs een soort erekwestie om het zo te doen. Uiteindelijk bleek het feit dat ik hem exact één maand na mijn operatie tegen borstkanker liep de werkelijke prestatie. Niets zal de symbolische waarde van die marathon in mijn leven evenaren. De datum dat ik hem liep, staat in mijn zij getatoeëerd naast de tatoeagestip van de bestralingen.

Ik ben genezen, maar lopen blijft. Ik doe geen uitspraken meer over wat ik nooit zal doen. Nu ik ook een trail van ruim 21 kilometer door de sneeuw heb gedaan gecombineerd met mijn track record, lijkt me dat geen goed idee. Ik zal nooit iets doen wat in de buurt komt van ultralopen. Ik ga wel de marathon van Rotterdam doen. En die gaat binnen vier uur. Althans, dat ga ik proberen. En ook dat zou ik weer helemaal Repel Style gaan doen.

Maar toen verpulverde ik mijn pr op de 15 en toen vernietigde ik mijn pr op de halve. Als ik dit kan op mijn manier, met trainen niet gehinderd door enige kennis: wat kan ik dan als ik train zoals iemand die er verstand van heeft vindt dat het ook kan? En toen trok ik de stoute schoenen aan. Ik stuurde een bericht naar iemand waarvan ik weet dat hij hardloopcoach is. Ook online. “Ik ben een beetje eigenwijs en ik kan alleen maar volgens een onregelmatig schema lopen, maar….” Dus nu heb ik een schema voor de eerste 6 weken dat maandag ingaat. En ik moet allemaal gekke dingen doen die zo’n beetje de inverse zijn van wat ik ooit heb gedaan. Ik ga bijvoorbeeld x minuten hardlopen in tempo y, in plaats van een x aantal kilometers plannen en we zien as we go wel hoe de benen aanvoelen in welk tempo ik loop! (Zo hard mogelijk, dat sowieso.) Ik ga lopen niet zoals ik doe als een metronoom in één tempo, maar in verschillende zones met versnellingen en pauzes. En ik ga langzamer lange afstanden lopen dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.

Ik ben eigenwijs, maar ik ben ook vastbesloten: ik ga dit doen on the Road to Rotterdam.

 

17 thoughts on “Het roer om: een tweede hardloopleven

 1. Ik heb zo’n bewondering voor je ge-ren! Steeds langer en steeds sneller. En dan de marathon…… Wat een prestatie(s). Tijdens mijn lastige loopje vanmorgen dacht ik aan je…. en aan het feit dat ik jou nooit, maar dan ook nooit kan evenaren op dit gebied. En het hoeft ook niet. Ik loop (net zo eigenwijs) op mijn manier, mijn eigen tempo, mijn eigen kilometers. En dat loopt lekker…… (oké, behalve vanmorgen dan ;-))

 2. Ohf, maar het is heel eigenwijs hoor, om , nadat je het zonder geklaard hebt, ook nog eens te kijken hoe het gaat met een echte coach! Je doet het, je doet het REPELSTYLE! Ken je dat van die zalm? Toen de eerste zalm werd ingeblikt, bleek ze veel roder te worden dan als je het gewoon klaarmaakte. De inblikkers schreven toen een prijsvraag uit voor een reclameslogan die de rode kleur zou verdoezelen.. De reclameslogan :”Deze zalm wordt Rood in blik!!” won en sindsdien is de rode zalm de beste zalm die er is..Jij doet het REPELSTYLE! Need I say more?….

 3. Hi Repel,

  Dit jaar sta ik langs de kant in Rotterdam… een bewuste keuze. Laat weten in wat voor outfit je loopt dan kan ik je aanmoedigen. Heerlijk dat je zo kunt lopen en dat je je PR’s aan barrels loopt. Bij mij gaan de PR’s er niet meer zo snel aan en sinds de laatste Bruggenloop heb ik enorm stijve benen. Ik ben trouwens nog steeds mijn eigen coach maar wellicht niet zo eigenwijs als jij 😉 maar goede raad sla ik nooit af.

  Keep running!

  Dorothé

 4. Eigen wijs lijkt me prima, eerst alles zelf doen en dan aan een expert vragen is echt Repelstyle . Succes in Rotterdam ik weet zeker dat het je gaat lukken. Als je eens de kustmarathon gaat lopen, dan kom ik langs de kant staan om je aan te moedigen.
  Want dat is toch iets wat je ook eens gedaan moet hebben als lange afstands loper (denk ik met mijn simpele nietloop verstand)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s