Ik snap het niet…

Denk even met me mee Repel Style.

Stel. Je wordt voor het eerst ongesteld op je twaalfde verjaardag.
En stel dat je je laatste menstruatie hebt op je vijftigste.
Da’s best voorstelbaar.
Dan ben je 38 jaren van je leven een ongesteld wezen.

Rond af op 12 menstruaties per jaar.
Rond af op 4 dagen per menstruatie. (te kort, ik weet het maar zo bewijs ik wel pijn punt)
Zet het aantal maandverbandjes/tampons tussen de 4 tot 7 per menstruatiedag.

Neem een gemiddelde van 2 kinderen.
Verreken dus een aftrek van 2 keer 9 maanden aan menstruaties.
Het bloedverlies tijdens en na de bevallingen zal ik niet meerekenen, dat is mijn wisselgeld in de kansloze discussie die je eventueel wilt starten! #bloedstolselstergroottevantennisballen

Dan verbruik je als vrouw tussen de zeventienhonderdtweeenvijftig en de drieduizendzesenzestig tampons dan wel maandverbandjes in je actieve leven als vrouw.

1752-3066

Waarom is het dan zo raar om te zeggen “ik ga even een tampon verwisselen”/”ik ga even een schoon maandverbandje indoen?” In gezelschap?
Waarom verstopt iedere vrouw dat?

Je partner is hooguit de enige tegen wie je het zegt en ook die zit niet op de boodschap te wachten. Maar ik zal het ook niet delen met vriendinnen. En op werk zal ik niet openlijk met een tampon richting toilet vertrekken. Laat staan in de kroeg.

Rond de 2000 keren dat ik iets verzwijg in mijn leven. Mijn leven lang. Is dat niet gek?

23 thoughts on “Ik snap het niet…

 1. Ja, één op de vier vrouwen waar je mee voor het stoplicht staat, één op de vier vrouwen voor de kassa van de supermarkt, één op de vier vrouwen in het café is ongesteld. Toen ik jonger was dacht ik daar vaak over na. Nu niet meer….Zou het er iets mee te maken hebben dat ik nooit keer ongesteld ben?

 2. Je hebt een punt, maar bekijk het eens anders…de meeste mensen poepen iedere dag en dat hun hele leven lang. Stel dat we dat ook niet meer gaan verzwijgen…ik zou helemaal gek worden als ik om de paar minuten hoor zeggen “ik ga even poepen, ik ga even een tampon verwisselen etc…”

  Nee hoor, laten we het maar gewoon houden bij “ik ga even naar het toilet”.

  • @ Mariëlle: ben het deels met je eens, het hoeft niet al te gedetailleerd. Maar: ik was ongesteld van mijn 11e tot mijn 46ste, zonder onderbreking van kinderen, en op den duur ging ik het steeds minder verstoppen. Net zoals ik het vertik om nu te verstoppen dat ik níet meer ongesteld word….. Ik streef er naar om me net zoveel of net zo weinig te schamen over mijn lichaam als mannen doen!

 3. Oh lachen!! Mag ik dit thema van je pikken? Heb ook nog een leuk verhaaltje daar over:) En eeh..ik had tot een paar weken geleden een nogal lastige (mannelijke!) collega. Af en toe was hij zooo chagrijnig dat ik een keer in een meeting zei: “I…ga je tampon even verwisselen, dan voel je je meteen stukken beter” Ja. Ik weet het. Dat was NIET netjes van me.

 4. Weet je wat ik niet snap? Als dan toch niemand zo iets wilt horen, laat staan weten dat je “het bent”, waarom verpakken ze maandverbandjes dan altijd in van die felle kleurtjes (neonroze, neon/gifgroen, donker paars)? Waarom?

 5. 🙂
  Kun je ook even uitrekenen hoeveel liters bloed je in al die jaren verliest? Ik denk dat ik dan stijl achterover sla.. Maar ja, daarom zit ik dus aan een Mirenaatje..

 6. Hahaha gekkie, heerlijk! Maar ik zeg ook niet ‘ik ga even poepen’ als ik naar de toilet ga 🙂 dus tel die er ook maar eens bij op… 🙂

 7. Hi Repel,

  Volgens mij zwijgen we allemaal over vieze dingen… scheten laten, neuspeuteren, puistjes uitknijpen en weet ik wat. Wat schiet een ander er mee op dat we dit delen. Ik zie er geen meerwaarde in. In tegendeel…. een vroegere kennis meldde af en toe dat hij een bruine trui ging breien…. nou je snapt wel waarom dat een vroegere kennis is. Ik stel meer prijs op een andere conversatie.

  Hier in huis zijn manlief en pubers er uiteraard van op de hoogte als ik menstrueer (ik noem het wel gewoon zo) …. helaas nu om de 19 dagen of zoiets. Bovendien is het ook goed aan mijn humeur te merken. Maar de tampons etc. liggen in een leuk etuitje. Ik hoop dat ze later hun condooms en vieze zakdoeken ook netjes opbergen.

  groetjes,

  Dorothé

 8. Het gaat niet over fatsoen: poepen, neuspeuteren kondig je ook niet aan nee, maar dat geldt voor iedereen. Het hele concept ongesteldheid, wat de helft van de mensen raakt, is beladen met een “lalalalalalala ik wil het niet horen”. Alsof het vies is….

 9. Eens. Ik heb niet zo vreselijk lang geleden nog grappend – uiteraard niet serieus, dat kan niet bij dit onderwerp – zitten nadoen hoe je tampons en maandverband weg gooit in zo’n bak als er op het toilet naast je ook iemand zit. Heel zachtjes met die klep van die bak. Want je zou jezelf eens kunnen verraden. Net zoals hard kletterend plassen ook nog steeds niet door iedereen wordt gedaan. Of eh… iets dat met een plons in het toilet valt.
  Gelukkig heb ik wel een man die gewoon tampons koopt in de supermarkt. Ik ken mannen die dat niet doen. Dat vind ik dus zo ontzettend belachelijk!

 10. Wij zijn geindoctrineerd. Ongesteld werd al in de grijze oudheid gemengd met het begrip onrein. En op de een of andere manier willen vrouwen dat etiket vermijden. Dus maandverband kopen: keurig verpakt, verwisselen: in ’t geheim. Hooguit vertel je dat je je die dag beroerd voelt; en dat alleen nog maar op de eerste.
  Een masochistisch trekje wat alle vrouwen delen…………..en vreemd is zeker dat dit taboe nog niet doorbroken is.

 11. Ik reageer maar even anoniem, om mijn arme vader niet in verlegenheid te brengen, maar die bekende laatst er moeite mee te hebben dat vrouwen in hun eigen toilet in hun eigen huis een doosje tampons of een pak maandverband naast het toilet in een mandje hebben klaarliggen. ‘Vroeger zag je dat niet’ en ‘dat wil ik toch allemaal helemaal niet weten.’ De man wordt 54 dit jaar… Uiteraard heb ik me krachtig geweerd tegen dergelijke misplaatste ‘preutsheid’.

 12. Onze dochters pakken gewoon een mooi gekleurd verpakkinkje maandverband of tampon mee naar het toilet, boeiuh als iemand het ziet… anders neem je je hele tas mee, ook lekker onopvallend….
  (En zelf doe ik dat laatste ja.)

 13. Tja vroeger werd het pak maandverband (nog van die heel dikke, roze/witte watten in een gaasje) door de drogist in een grauw pakpapier verpakt zodat niet iedereen gelijk zag wat je had gekocht. Dat was natuurlijk een drogreden, want die grote vierkante pakken in dat alom bekende papiertje , kende iedere vrouw uit de buurt natuurlijk wel.

  Een supermarkt bestond toen nog niet in ons plaatsje, er was wel een AH en een De Gruijter, maar daar stond je ook gewoon voor de toonbank te wachten op je beurt. De zelfbediening kwam pas later. Ik weet dan ook niet of je daar maandverband kon kopen. Wij gingen altijd naar de drogist, en je bestelde daar ook geen ‘maandverband’, nee , stel je voor zeg, je vroeg om een pak ‘Nefa’ dat was destijds het meest verkochte merk volgens mij althans.
  Mijn oudste zus moest het in het begin nog doen met uitwasbare badstof lappen.

  Tja van mij hoefde het allemaal niet meer zo geheimzinnig, maar om nu in een drukke kamer te roepen dat je even je verband/tampon gaat verversen, dat hoeft van mij nu ook weer niet. Niet uit schaamte maar meer omdat het een persoonlijke kwestie is, net zoals poepen , dat roep je ook niet in een volle kamer.
  Ik ben gelukkig al een tijd van die ellende af , maar zelfs bij mij lag er gewoon een pak op het plankje in het toilet, manlief en zoonlief hebben dat nooit raar gevonden en voor mij en mijn dochter (= onze vriendinnen) was dat wel erg handig. Zeker omdat niet ieder even regelmatig is en je er even niet op gerekend hebt.

 14. Er is een keer bij mij ingebroken en alle kasten en tassen zijn omgekeerd en doorzocht. De politie zei lachend toen ze vingerafdrukken kwamen zoeken. “met hoeveel vrouwen woont U hier?”Overal lagen maandverband en tampons op de grond!!! Ha ha ha ik woonde er alleen!
  Het is niet alleen het onopvallend naar toilet gaan met gekleurd pakje maar ook met gevuld pakje er weer uit gaan en een afvalbak zoeken als er geen bak op het toilet staat…..Ik zei meestal dat ik “olie ging verversen” als het niet onopvallend kon

 15. Ik verberg het dus niet. Ik vis gewoon zo’n enorme tampon incluis inbrenghuls uit mijn tas en loop, waar ik ook ben, maar het toilet. I don’t f*&^%$ care. Ik heb dan ook bedroevend weinig schaamtegevoel 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s