Leren lopen

Ik loop.
Op en neer gewoon.
Op en neer knieën omhoog.
Op en neer hakken-billen.
Op en neer zijwaarts.
En dan nog een keer dit rijtje.
De spiegel helpt me om symmetrisch te lopen.

Rudi loopt naast me voor als ik mijn evenwicht verlies.
Wat nog wel eens gebeurt.

Ik loop in een tempo van lik me vestje, maar ik kan niet harder.
Ik heb moeite met mijn coördinatie en kan alleen praten als ik gewoon mag lopen.
Anders val ik. Het kost me al mijn concentratie om te hakken-billen.
Dat, en de pijn is killing me.
Hey Rudi, zeg ik.
Vanmorgen probeerde ik sneller te lopen, even aan te zetten,
Net even een tandje rapper. Niet eens hardlopen, maar gewoon iets harder wandelen.
En dat lukte niet. Gewoon “niet”, zo raar?

Nee, zegt Rudi, dat klopt.
Dat ben je kwijt.
Niet alleen je spierkracht, maar ook de aansturing vanuit je brein.
Het zit er nog wel ergens, maar het gaat tijd kosten om het terug te halen.

Stukje bij beetje, dat gaat tijd kosten.

Dat ben je kwijt. Het galmt een beetje na in mijn hoofd.

Even later zit ik op de Leg Extension.
Google maar op afbeeldingen.
Drie keer 20 keer 15 kilo.
Ik kijk naar de dame in de zaal die bij Debby over hekjes van 20 cm moet stappen, van zacht wiebelkussentje naar zacht wiebelkussentje.
En dan op één been op een wiebelkussentje moet staan.

Hey Rudi, zeg ik, zou ik dat kunnen?
Nee, zegt Rudi heel eerlijk en heel direct.
Hij kijkt me lief glimlachend aan.
Nog lang niet.
M
aar dat komt wel weer.
Eerst de controlefoto voor ik gekke dingen met je ga doen.

Ik concentreer me op de Leg Extension.
Het branden van mijn spieren overheerst de pijn in mijn onderbeen.
En dat is het punt dat ik het lekker ga vinden.

Even later bij de Leg Press.
Hey Rudi, zeg ik.
Heeft je makelaar nog gebeld.
Ja, zegt hij, ik heb een bod.

De rest van de sessie hebben we het over huizen en slimme beslissingen.
Morgen ben ik bij Debby in het zwembad.
Woensdag en vrijdag weer bij Rudi.

Ik ben ook ergens Kind aan Huis.

8 thoughts on “Leren lopen

 1. Ja, die revalidatiewereld…. Ik zeg het toch met een beetje weemoed in mijn stem. Ik heb natuurlijk altijd aan de andere kant gestaan, aan dezelfde kant als Rudi. Dat je zelf een lijn ziet, maar dat je cliënt (of de ouders ervan) van die dingen vragen. Dat ze van die dingen vragen waarvan je even van je apropo raakt, omdat je weet dat het helemaal achteraan komt, maar dat weten zij niet. En dan moet je even overschakelen en met ze mee denken langs hun lijn. Zal je het zeggen van al die stappen die daarvoor komen? Of zeg je alleen maar wat Rudi zegt, dat dat wel komt maar nog lang niet. Soms mis ik dat nog weleens, dat uitzetten van een lange revalidatielijn en dan een voor een als die punten tackelen en vooruitgang maken, maken dat iemand erin gaat GELOVEN…. You go, jij kind-aan-huis. Komt wel goed met jou door al dat trainen en met die motivatie…..

 2. Revalideren: zo’n ‘eenvoudig’ woord, maar er zit zoveel achter dat heel veel mensen niet eens beseffen. Ik ook niet altijd als ik eerlijk ben. Ik ben blij dat jij ons laat zien wat het inhoudt en trots omdat ik weet dat jij het repelstyle gaat redden.

 3. Hi Repel,

  Dat wist ik niet van die aansturing, maar op zich wel logisch. Knap dat je je er niet door van de wijs laat brengen, maar dat je door traint met je leg extensions. Ik doe ze ook wekelijks, op de automatische piloot, maar ik zal ze nu waarschijnlijk nooit meer doen zonder even aan jou te denken. Toi toi toi met je trainingen; ze brengen je weer waar je wilt komen!

  groetjes,

  Dorothé

 4. Ik was zó blij met ieder stapje vooruit van mijn man na zijn (tennis) ongeluk 2 jaar geleden. Het is zo goed als goed gekomen, hij heeft er (samen met de therapeut maar vooral alleen) zo hard voor gewerkt en geknokt. Jij bent ook zo’n vechter, het komt goed, zo goed als.

 5. Leg extentions doe ik ook. Drie keer 10…en met slechts 9 kilo. Zonder ongeluk.
  Ik krijg er echt geen 15 omhoog!
  De volgende keer probeer ik het, en denk ik aan dit logje. Sterkte, en vooral succes!

 6. Meid Repel, jij bent een kanjer van een doorzetter. Kind aan huis bij Rudi. Jij gaat weer lopen, eerst kleine verbeteringen en die zullen steeds groter worden.
  Al duurt het misschien nog een hele tijd, het gaat je lukken !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s