Businessplan Repelstyle

Lopend met mijn Bud door de leukste winkelstraat van Nederland (<– dit is een klikbare link), kwamen we langs een kaaswinkel. Kaasfreak, Kaasjunk, Zij Wiens Kinderen Niet Aan Eén Tafel Willen Zitten Met Haar en Heur Kazen, schoot naar binnen en proefde alles wat los en vast zat.

En toen sloeg het noodlot toe.

Ik proefde die kaas. Die ene. En ik was verkocht. Kansloos, resistance is futile verkocht. Boeren Truffel Kaas. Ik kan het niet eens typen zonder te kwijlen.
Ik kocht *dus* meteen een halve kilo en realiseerde me dat ik nu een probleem heb.
Want wat nu als dit stuk op is. Leeuwarden ligt niet bepaald om de hoek van Repeldorp. Tel 342 kilometer aan benzine op bij de kiloprijs en je eet het equivalent van kaviaar. En ik lust geeneens kaviaar.

Babbelend met mijn favoriete vrouwelijke collega vandaag die de meest briljante satirische 50 tinten oranje heeft geschreven maar dit terzijde en wellicht later hierover meer kwam het op deze Kaas Der Kazen en ik beloofde volgende week voor haar een stukje mee te nemen om te proeven en ik deelde mijn probleem. Mijn “En Wat Als Het Op Is” probleem.

En samen kwamen we al discussiërend tot een oplossing. Wat zeg ik: dé oplossing.
(1) Afgewezen optie: het mes op de keel van mijn kaasboer zetten: Jij gaat dit verkopen.
(2) Afgewezen optie: stukje kaas meenemen naar mijn kaasboer en zeggen: Dit ga jij veel verkopen, trust me on this one.
(4) Net aan afgewezen optie: dat en provisie vragen.
(5) De goedgekeurde optie: ik start mijn eigen bedrijf.

Als investering rij ik eenmalig op eigen kosten naar Leeuwarden om een stuk van de Kaas der Kazen te kopen. Dit stuk eet ik niet zelf, maar laat ik aan iedereen in mijn omgeving proeven. Desnoods rijd ik nog een keertje op eigen kosten voor een tweede stuk om ze echt verslaafd te maken. Die kosten haal ik er wel uit.

Vervolgens zeg ik tegen iedereen dat ik aan die kaas kan komen. Voor wèhnig.
En wat houdt “wèhnig” in?
Als ik maar voldoende mensen vind, wordt het rendabel: ik gooi een ietsje op de kiloprijs die de kaaswinkel rekent, voldoende om de benzine en afschrijving van de auto te dekken en een stukje winst.
Ik laat de mensen wel intekenen en vooraf betalen, anders zit ik met 7 kilo kaas voor niks met een beetje pech.
In eerste instantie is de meerwaarde dat ik mijn eigen stukkie kaas kan kopen voor niet de prijs van kaviaar. Wellicht wel gratis, als ik voldoende verkoop.
Maar met mond op mond reclame gaat het rap en voor ik het weet verkoop ik voldoende om regelmatig heen en weer te rijden. Dit kost mij een werkdag, dus ga ik minder werken en moet de marge op mijn prijs voldoende zijn om dit verlies aan salaris te dekken. Het liefst met een beetje winst.
Ik houd het allemaal zwart en onder de pet, want anders moet ik ook weer voldoen aan de Voedselwarenwet en dat soort bizarre regels en moet ik mijn koeling 3 keer per dag op de juiste temperatuur checken en nog meer gedoe met hygiène en zo. Nee, dat kost me allemaal teveel.
Om de kosten nog verder te dekken en de juiste mate van kleinschaligheid te veinzen, zorg ik voor de juiste mate van intimiteit met mijn klantenkring: heb je toevallig nog vrienden in het hoge noorden, heb je een huisje op de eilanden…..kunnen zij af en toe een bestelling van vele kilo’s voor me meenemen. Scheelt mij 342 kilometer! Eerst dacht ik nog dat ze dat dan bij de kaaswinkel zelf gingen afhalen, en om te voorkomen dat ze daar vervolgens voortaan zelf gingen kopen, zou ik ze een voorraad aanbieden voor de helft van de kaaswinkelprijs, maar ik bedacht me later dat dat niet slim is. Mijn kaaswinkel daar in die leukste winkelstraat van Nederland is mijn geheim. Nee, ik bedacht me later dat dat pakket ergens ligt in de buurt klaar moet liggen. Ze mogen weten dat ze De Kaas halen, maar waarvandaan is niet zo handig om prijs te geven. Nu nog even verzinnen wat die plek moet worden.

Mensen: dit plan is waterdicht!

*Disclaimer die het logje een heel stuk minder grappig maakt, maar wel de juiste Nerderigheid die Repelwaardig is toevoegt: Repel doet handig wezen met Google en via de korst van haar stukje kaas heeft zij en haar Internet allang de groothandel gevonden waar De Kaas Der Kazen vandaan komt. En dat is vele malen dichterbij dan Leeuwarden. Daar gaat mijn winst…

10 thoughts on “Businessplan Repelstyle

 1. WhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahHhHhahHhHhHhahahahahahahahahahahhahHhHahHahHahHahHahHahHahHahhHahNaHahAnhahHahahaHaanNannHhahHahhHahHahHahhahahHahHahHahHhahHahHahHhahHahHahHahHahHahHahHahHahHahhhHAHHnhNnnNnNnN

 2. lekker is die kaas hè.. maar ja,.. je kunt niet alles hebben, maar wel krijgen, zei mijn grootmoeder wijsneuzig als ik weer een wens had…enne waar is optie 3 gebleven?? Was dat wellicht “zelf maken”… je schaft een koe aan en huppa… heb je ook elke dag verse melk, room, boter en eieren. Ja, eieren.. want bij die koe horen natuurlijk ook die kippen:)

  fijne week meidje, met of zonder K’s

 3. Goh Repel, bijna jammer dat je niet aan die kaasrace begonnen bent, ik zag je al heen en weer rijden in een auto vol kazen. 🙂
  Maar ja daar zouden die heren van de blauwe fanmail vast wel gelijk achter gekomen zijn, al je kaas vernietigd (ja niet koel genoeg in je auto) en jij met een dubbele boete
  aan je broek.
  Beter zo, je kunt aan je lekkere kaas komen zonder problemen, maar het was een prachtidee natuurlijk .

 4. Dit is het businessplan der businessplannen! Met heel veel plezier gelezen. Ik at trouwens drie avonden geleden werkelijk een zalig kaasplankje met de meest heerlijke oude kaas ever. En dat was ook in het hoge noorden. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s