Zo echt en rauw dat het met echte namen gaat.

Machteloosheid maakt woedend.
Wist ik, weet ik.
Het meemaken echter, gooit alle rationaliteit overboord.

Ik krijg het verhaal te horen over de telefoon terwijl ik 40 kilometer verderop zit.
Ik kan niks.
Ik ben alleen maar HEUL erg woedend.
Lees: machteloos.

Carsten, 6 jaar oud.
Op het speelplein door 7 kinderen uit groep X op de grond gegooid.
Hardhandig.
Op de grond gehouden tot en met een schoen op zijn hoofd.
Er werd gescandeerd dat zijn broek en onderbroek uit moesten worden gerukt.

Carsten schreeuwde huilend om zijn broer Tijn.
Tijn kwam aangehold, en heeft hem letterlijk gered.
Vriendje Robin van Tijn hielp.
Tijn sprak de aanvallers ( ik noem het niet eens meer “pesters”) aan:
Niks te ja maar! Jullie mogen dit niet doen bij mijn broertje!
Ze lieten los. Tijn had overwicht en overmacht met woorden en uitstraling.
Tijn had er een mening over. Geen vuist nodig.

Tijn sprak vervolgens ook de juffen van Carsten en van de kinderen van groep X aan.
Wat moeten zij zich kapot geschaamd hebben!

Ik zit hier nu thuis met een Carsten die is aangeslagen tot en met.
Gekwetst, verwond, bang. Beschadigd. Heel erg beschadigd.
En ik zit met een Tijn met een trots en zelfvertrouwen dat nieuw voor hem is.
Het staat hem goed!
En met 3 broers die aan elkaar geklonken zijn, nog meer dan normaal.
Carsten weet nu heel zeker: Tijn’s got my back, voor altijd.

En ik?
Ik ben ziedend.
Nee, ik ben machteloos.
Mijn gevoel zegt me dat ik staat ben kinderen uit groep X met hun haren uit huis te sleuren en ze tot moes te slaan.
Maar dat ben ik niet. Daartoe ben ik niet in staat.
Ik ben machteloos. Ik voel me machteloos.

Carsten heeft met 6 ontdekt hoe rot de wereld kan zijn.
Dat ik niet met kussens en bubbeltjesplastic om hem heen kan lopen along the ride om hem te beschermen.
Dat hij builen gaat vallen.
Maar hij heeft tegelijkertijd ontdekt hoe goed de wereld kan zijn.
Geen mooiere grote broer kan hij zich wensen.

En oh kak, zo moet het zijn.
Als ouder wil je dat je kind weerbaar wordt tegen het rotte in de wereld met de wetenschap dat het niet zuiver rot is en dat er zoveel moois is.

Ik geloof dat Carsten met 6 de les, een bietske jong, wel heeftgeeerd.

21 thoughts on “Zo echt en rauw dat het met echte namen gaat.

 1. Och je cc’tje 😦
  ik voel je wanhoop, de woede, hetgevoeldatniettebeschrijvenis, bah wat een nare jongens. En eigenlijk medelijden zelfs voor die jongens, wat moet er toch mis met ze zijn dat jongens uit gr. 7 dit uitspoken met een ventje van 6 😥 Jij moederleeuw die haar welpje niet kon beschermen. De wereld is wreed maar dat hoefde je je cctje niet op deze manier te ontdekken, niet zo jong

  *stuurt blaasknuffel naar Carsten*

 2. O, wat zul je boos en verdrietig zijn (geweest). Zo machteloos, komt er nog een vervolgaktie van school, ik neem toch niet aan dat ze hiermee weg komen.

 3. Oh my… Wat een gruwel, wat een treurigheid. Wat hoop ik dat school hier een vervolg aan geeft en lessen uit leert. Wat gelukkig dat dat kleine ventje zo’n stoere grote broer heeft. Wat een kanjer dat hij niet alleen zijn broertje ontzet, maar ook de verantwoordelijken ‘onder handen neemt’. Wat een leerzame dag voor velen. Maar wat jammer dat dit soort lessen uitgedeeld worden. *knuffel* voor je mannen en je pijnlijke moederhart!

 4. Jemig wat ongelooflijk klote dit. Zeven kinderen tegen eentje? Weet je hoe oud die anderen waren? Pesten is van alle tijden, maar dit gaat helaas veel en veel verder. Akelig, zulk gedrag bij jonge kinderen.
  Hoop dat de school goed en consequent optreed. En hoop ook dat de ouders van de betrokken kinderen hun verantwoordelijkheid nemen en dat jullie iets van hen zullen horen.

  Arme Carsten, ik hoop dat hij hier niet al te veel last van zal blijven houden. Dappere Tijn, ik kan me zijn ‘euforie’ wel heel goed voorstellen.

  Knap ook hoe je het schrijft. En voor jou gekrenkte moederhart: sterkte lieverd.

 5. O wat afgrijselijk! Ik snap je machteloosheid en de woede.
  Wat heerlijk dat jouw kinderen zulke broers hebben, dat dan weer wel. Daar mag je super dankbaar voor zijn en van genieten.
  Ik vind het knap dat je er deze les uit leert en dat overbrengt op je jongens: dat er rottigheid en goedheid in deze wereld is. Maar inderdaad, dat doet vreselijk pijn, dat je je kinderen daar niet langer tegen kunt beschermen!

 6. Ik voel je pijn en machteloosheid voor 1000%. En ben met een klap weer terug naar toen. Toen m’n dochter in elkaar geslagen werd door klasgenoten en er helaas geen broer van haar op die school zat om haar te redden. Dikke knuffel voor je. Xxx

 7. Wat vreselijk voor je zoontje maar ook wat heerlijk dat hij een grote broer heeft die hem te hulp kon schieten.
  Wel zeer ernstig dat dit kon gebeuren onder het ”toeziend oog” van de juf.
  Ik begrijp je gevoelens heel er goed, sterkte!

 8. Lang leve grote broers. Way to go Tijn!!

  Lieve Carsten, mijn kleine man – Nicholas, hij is net als jij 6 – wilde weten wat ik zat te lezen en waarom ik ineens zo boos werd. Ik vertelde hem wat er met jou gebeurd was. Hij wilde weten waar je op school zit, zodat hij langs kan komen en die kinderen kan vertellen dat zoiets zooooooooooooooooooo niet stoer en niet cool is en zoooooooooooooooooooooooo dom en gemeen. En hij zei ook dat hij met zijn klasgenootjes je geholpen zou hebben ‘echt wel!’. Er zijn altijd wel wat stomme kinderen. Maar de meeste kinderen zijn echt leuk en lief. Hij zei ook dat hij zelf ook wel eens plaagt, maar dat dit geen plagen of pesten is maar gewoon gemeen doen.

  We hopen dat school, papa en mama, je broers en je vriendjes je helpen hier snel doorheen te komen.
  IK hoop dat school en ‘toezienders op het plein’ zich de ogen uit het hoofd schamen en effectieve stappen ondernemen (lees: bewustwording bij de kinderen van groepsgedrag en van gezamenlijke normen en waarden en nog meer van dat soort ouderwetsigheid wat een samenleving ook op school samen leven maakt). Ik hoop ook dat mama Repel een uitlaatklep voor haar machteloosheid weet te vinden.
  Ik kan me een episode met mijn dametje nog net wat te goed voor de geest halen – het is zó goed dat ik niet weet wie het was..

  Het zijn levenslessen, maar they suck.

 9. wat vreselijk en wat voel je je als moeder op afstand dan machteloos. Roep in elk geval de school tot de orde en laat ze het van hoog tot laat bespreken. Dikke knuffel voor jullie allemaal en en duim omhoog voor Tijn.

 10. Wat afschuwelijk… maar ook: wat prachtig dat grote broer dit op zo’n fantastische wijze heeft aangepakt. Ik hoop zo dat C. al heel snel weer beseft dat de meeste kinderen gelukkig wel lief zijn! Sterkte voor jullie allemaal!

 11. Lieve Repel,

  Wat vreselijk hard, rauw en ook sterk en mooi… Het is helaas geen film, dus het doet echt pijn.

  Vertrouw op de kracht die in je kinderen zit om het juiste te doen… jij hebt dat aan ze meegegeven en doorgegeven. Veel wijsheid gewenst met de follow up.

  Groetjes,

  Dorothé

 12. Mijn haren gaan recht overeind staan bij het lezen van dit blogje. Dat kinderen zo jong dit al kunnen doen bij een jonger kind. Ongeloofelijk, ook dat dit kan gebeuren zonder dat de pleinwacht het zag.. Hoop dat Carsten straks wel weer met plezier naar school kan gaan en dat dit incident niet zijn hele basisschooltijd overschaduwd. Wat een topper hebben jullie in Tijn, dat hij zijn broertje zo kan verdedigen. Dikke knuffel voor jullie

 13. Helaas heel erg herkenbaar, ik heb in precies dezelfde situatie gezeten als hoogbegaafd kind. Wat echter ook herkenbaar is, is dat de lessen heel hard zijn, maar je met de juiste steun (en dat zit zo te zien wel goed) er doorheen kunt komen. Ik weet hoe moeilijk het is, maar het komt goed. Sterkte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s