Tafels en hoogbegaafd: EUREKA

Keersommen. (Ik zat op de lagere school in de jaren zeventig en toen heette dat nog tafels) Mijn Oudste kende in groep 4 de tafels van 1 tot en met 12 uit zijn hoofd en door elkaar. Mijn Middelste zit nu in groep 6 en als ik hem vraag wat 3 keer 2 is kijkt hij mij glazig aan en duurt het 5 seconden voor hij het foute antwoord geeft. Zie hier het probleem geillustreerd van de hoogbegaafde versus de “gewoon” zeer slimme. Hoogbegaafden en keersommen. De hoogbegaafde kan niet automatiseren omdat hij alles blijft uitrekenen. Die zal niet leren middels paaaaaaagina’s en paaaaaaagina’s van heel veel sommetjes dat 19+3 hetzelfde is als 29+3 en hetzelfde is as 39+3. Omdat ze na drie veel te simpele sommetjes het nut van de paaaaaaaaaaaagna’s niet snappen. Dus leveren ze niks in, of afgeraffeld werk met veel foutjes. Maar wat dan? Hoe leer je het dan al het schoolsysteem niet werkt? Deze week had ik voor Wijzemans ineens de tool. De Eureka. Ik: 3 keer 6 Hij: die heb je al 2 keer gevraagd Ik: Keersommen gaan niet om rekenen. Je moet een robot zijn, je moet niet rekenen, je moet blind antwoorden. Ik: Je bent de kassa van de Albert Heijn en er komt iemand aan met 10 bolletjes saks. Bij elk bolletje roep jij “49 cent” De kassa roept niet na 4 bolletjes “ja stop eens eventjes, ik heb er al 4 gehad!” En als ik slordig ben aan de kassa en ik leg eerst mijn brood op de band en dan een bolletje saks en dan een blikje erwtjes en dan pas nog een bolletje saks zegt die kassa niet “heb ik al gehad!” Bellen naar de fabriek om te vragen wat het kost is ook geen optie want dan worden de rijen te lang. Dit verhaal begon gisteren en vanavond bij het eten werkten we het uit. Het werkte. Hij is nu de laatste groep 6’er van Nederland die de tafel van 3 kent. Het begrip oneindig snapte hij al toen hij 3 was, de tafel van 2 pas nu. Dat 3 keer 2 moeilijker is dan oneindig snappen is best wel eeeeehm….ik snap het niet.

10 thoughts on “Tafels en hoogbegaafd: EUREKA

 1. Simpel trucje: laat hem ondertussen iets anders doen, terwijl hij de tafels opzegt. Laat hem even x even op het rechterbeen hinkelen, de even x oneven op het linkerbeen hinkelen, de oneven x even nog steeds op het linkerbeen hinkelen, maar met zijn rechterhand omhoog en de oneven x oneven met het linkerbeen hinkelen met de linkerarm omhoog. Doordat hij dan aan die motorische dingen moet denken, worden de tafels beter geautomatiseerd.Hij komt er vanzelf achter dat de uitkomst oneven x even, hetzelfde is als even x oneven. Dat hoef jij hem niet te vertellen..
  Ik vind je uitleg van die kassa trouwens superb!!!!Dat ze het niet kunnen, dat automatiseren heeft met de weerstand te maken.Het is niet logisch om zomaar iets in je hoofd te stampen.. Je denkt dat je het eerst moet snappen 4×3, maar er valt niks aan te snappen. De meeste kinderen leren door een overdaad eerst gedaan te hebben Op een gegeven moment hebben ze iets al heel vaak gedaan en dan begrijpen ze de regel. Hoogbegaafde kinderen leren zo niet Ze moeten het eerst begrijpen en dan gaan ze het (vaak in 1x) doen. Je moet rekenen: dat hebben ze al gedaan vanaf het leren grijpen. Als je van tevoren hebt bedacht wat je wilde doen, kun je ook falen. Als je geen plan hebt, faal je ook niet. Daarom is zomaar stampen zonder dat je het snapt erg emotioneel belastend. TENZIJ je er een spelletje van maakt.,waarbij je de aandacht op iets heel anders vestigt,waarbij de tafels bijzaak worden.
  Ik ken een kind die aan zijn lerares Duits vroeg of ze hem de Duitse onregelmatige werkwoorden wilde uitleggen, want hij SNAPTE ze niet…….

 2. Oh Repel, hoe herkenbaar die ongemotiveerdheid van slimpies om dingen uit het hoofd te leren, terwijl het broodnoodzakelijk is ook bij de talen bijv. (woordgeslacht). Ik vind het knap als je hem zo ver krijgt op whatever manier.

  Groetjes,

  Dorothé

 3. Als juf merkte ik dat een hoger begaafd kind niet aan de tafels automatiseren toekwam omdat hij het nut er niet van inzag. Toen ik hem vertelde dat het handig kan zijn als je snel kunt narekenen wat je boodschappen ongeveer kosten voor t geval de kassiere een fout(je) maakt werd hij meer gemotiveerd en kon hij zich ertoe zetten de tafels te gaan leren.
  W.

 4. Huh? Waarom is dit nu ineens heel herkenbaar? Zou mijn dametje dan toch..
  Madam heeft moeite met de getallen die samen áltijd 10 zijn – misschien deze ene keer toch niet, mama en inderdaad ook met het automatiseren van de tafels. Lastig, als je in groep 6 zit en langere sommen moet gaan maken. Komt bij dat ze door alle verhaaltjes er om heen het sommetje niet meer ziet (iets met bomen en bos en zo) omdat ze inhoudelijk op het verhaal in gaat. En ook iets met snelheid van informatieverwerking. Ok, hoog verbaal IQ, maar mevrouw, nee hoor, ze is echt niet hoogbegaafd. Nee, ze kan het gewoon niet, leg u er maar bij neer.
  Hmmm.. dacht het niet.

  Nu was ik – hoogbegaafde mama – vroeger dól op rekenen (eindelijk iets in die onvoorspelbare wereld dat HETZELFDE bleef) en bij zoonlief herken ik dezelfde opluchting dus die komt er wel. Maar met dametje had ik wat meer moeite om te doorgronden waar het ‘m nu precies in zit. Totdat we bij een héle goede RT-er terecht kwamen die en-passant zowel dametje als mama uitlegde hoe madam denkt. Voeg daarbij de openbaring dat madam een woordbeeld heeft bij een cijfer en je snapt ineens ook waarom het opschrijven van 126 zoveel moeite kost. Zeg het maar eens hardop en probeer het tegelijkertijd op te schrijven.
  Die heeft gewoon sinds groep 3 zitten woordrekenen 🙂

  De oplossing voor het tafelstampen was hier een tafelappje dat ze zelf kon downloaden en waar ze zelf mee kan oefenen als ze dat wil en waarbij ze gescoord wordt tegen haar eigen eerdere ‘tijden’ (dus niet tegen het gemiddelde kind). En ineens… ineens zaten ze erin.
  Nu die getallen die ALTIJD samen 10 zijn nog. Maar we moeten niet alles tegelijk willen 😉

 5. Dit is op Finkelstein & sons herblogden reageerde:
  Zo fijn als je leest dat je hoogbegaafde kind niet de enige is die hoofdrekenen niet snapt. Hij denkt dat hoofdrekenen echt “in je hoofd rekenen” betekent. En niet “de uitkomsten van keersommen uit je hoofd leren”. Running Rebel heeft een trucje voor ouders die hun hoogbegaafde kind willen helpen met het waarom achter automatiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s