Durf en vertrouwen

En dan sta je in Etten-Leur waar Frank je beloofde te hazen.
Tijdens Dam tot Dam kon je het niet op safe spelen omdat je geen horloge had…en liep je op gevoel tijdens de 10 EM (=16,1 km) een tijd die je niet voor mogelijk hield #postongeluk.

Want dat is inmiddels blijkbaar het enige dat me terughoudt: het idee, de notie….alles wat niet meer kan #postongeluk. Playing it safe.
Mijn been kan weer heel veel, ook op hardloopgebied! Maar ik durf niet te denken dat mijn been dat allemaal kan. Ik had alles afgeschreven.
Maar net als met weer leren lopen: je moet leren vertrouwen dat het kan. Ooit weer zonder krukken. Ooit weer zonder strompelen. Ooit weer zonder te harken. Met heel veel oefenen.

Alles kan weer: het kost alleen trainen en trainen en kilometers maken en spierkracht en nog wat fysio….maar nu met name durf en vertrouwen.

En voor durf en vertrouwen heb je….op hardloopgebied…een haas nodig!

En dus besloot je twee dagen voor het evenement overmoedig te worden en te zeggen dat je die tijd van de Dam tot Dam wel even door kan trekken naar een halve.
En laat dat nu net eventjes 2 uur rond zijn.
Maar een halve is best wel 5 kilometer verder dan de 10 EM.

En dan sta je in dat startvak in Etten-Leur.
Je bent niet waar je was maar je bent zoveel verder dan je durfde te denken.
Durf en vertrouwen.
En ik herinner me de woorden van Edwin bij mijn laatste loop “na de kankerdiagnose maar nog voor de operatie 2012”: je mag tot snot kapot.
Ik kijk naar Frank die me wil hazen en vol vertrouwen is.
Ik denk aan de woorden van Sierd van 5 minuten daarvoor.

1:59:19
5’37″/km

Ja, het waren mijn eigen benen die het deden, maar durf en vertrouwen mogelijk gemaakt door Frank die bij 12 km zei dat ik wat moest aanzetten, die me de laatste 400 meter wegstuurde, die me 21,1 km lang uit de wind hield en bij de verzorgingsposten #bnaan voor me haalde. Die 21,1 km vertrouwen had. Zei dat het goed ging.

Mede mogelijk gemaakt door Edwin die 21,1 km lang in mijn kop zat en verzuchtte dat ik nooit tot snot kapot durf te gaan gaan.
Mede mogelijk gemaakt door de woorden van Sierd van 10 minuten voor de start.

Dat je je Garmin stopt maar uitzet zonder op te slaan.
Dat je je loopshirt in de wasmachine gooit zonder het startnummer er vanaf te halen.

Dat heet geloof ik tot snot kapot.

12 thoughts on “Durf en vertrouwen

 1. Volgens mij heet dat*tot snot kapot* inderdaad. Ik heb nooit hard gelopen ja naar de tram.. Vol ontzag kijk ik er naar. Maar wat jij flikt, mensen nog aan toe.
  Ik heb je de afgelopen jaren vaak kanjer genoemd maar dit gaat kanjer te boven.
  Super kanjer ben je vanaf nu… Petje af.

 2. Ik herken het zo enorm, het weer moeten leren dat je op je lichaam kunt vertrouwen! Na mijn eerste revisie moest ik op een gegeven moment huppelen van mijn fysio. Ik voelde bijna aan zijn voorhoofd of hij soms ziek was, want dat zou ik echt niet kunnen. Maar hij (en andere revalidanten) moedigde me aan om het te proberen en verrek! Ik kon het! (Soort van althans.) Een paar weken later moest ik de klimwand op. “Yeah right, jij bent gek” was mijn gedachte, maar verrek… Ik klom zomaar naar boven!

  Vertrouwen krijgen, kost tijd en is een traject van heel veel doen, doen doen. En soms is het nodig dat een ander je een zetje geeft om een stapje verder te durven om te ontdekken dat je het gewoon kan. Je hebt het afgelopen anderhalf jaar al ontzettend veel stappen gezet, letterlijk en figuurlijk. Ik weet zeker dat er nog vele zullen volgen. Al dan niet met af en toe een duwtje in de rug en momenten waarop je jezelf verrast. Want dat kan je!

  (Enne… Is het meewassen van je startnummer niet hartstikke ‘wreck your journal’ ofzo? 😉 )

 3. Ik stalk je met bewondering. Dat je over alle aspecten schrijft is ook bewonderingswaardig. Het biedt hoop en moed om onszelf te verslaan in een wedstrijd waar iedereen wint.

  Groetjes,

  Dorothe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s