Ontdekken en groeien

Ik geloof dat ik nu weet wat licht autistisch is. Licht autistisch is volgens mij dat de omgeving het licht merkt, er licht last van heeft en het licht opneemt.

Ik weet nu wat autistisch werkelijk ís. Ik wist wat de verschijnselen waren, ik wist wanneer je iemand al dan niet onterecht mocht uitschelden (al dan niet liefkozend) voor autist, en ik wist autistisch gedrag te herkennen. Maar daarmee wist ik niet wat autistisme nou precies ís. Dat is heel wat anders.

Nu wel. En autisme is er altijd, de hele tijd, constant. Met alles. De hele dag door. Niet alleen op het moment van overprikkeld zijn, niet alleen op het moment dat de buitenwereld een moment heeft dat het denkt “ja, er is toch wel iets anders aan hem of haar, ja.” Nee. Het is er ook op het moment dat hij of zij gewoon net als de rest lijkt te zijn.

Ook dan verwerkt de autist werkelijk alle signalen die binnenkomen autistisch. Ogenschijnlijk volkomen functionerend als een niet-autist.

En dat kan een slimme autist -die geen andere mentale “gebreken” heeft- heel goed. Heeft het gemasterd. Maar het kost de autist ongelofelijk veel energie.  Energieverbruik die de buitenwereld niet ziet. En het licht opneemt, dat lichte autisme. “Je merkt (bijna) niks aan hem”, denkt de buitenwereld. En ze zeggen het zelfs.

Maar als je weet wat autisme is, de oorzaak snapt achter de signalen, dan merk je het aan alles en herken je het in alles. En dan herken je het ook bij het normale gedrag. En dan neem je het totaal niet meer licht op.

Next step: opvoeden en moederen op de manier die goed is voor de “lichte autist”. Licht autistisch? Laat me niet lachen. Mooi autistisch, dat wel. Altijd. Constant, de hele dag door.

4 thoughts on “Ontdekken en groeien

 1. Licht autistisch bestaat helemaal niet 😅
  Dat zou zoiets zijn als licht hoogbegaafd of licht blind. Het is – in mijn ogen he – ook geen “defect” maar een andere manier van informatieverwerking. Waarbij het voor beide partijen moeilijk kan zijn om informatie uit te wisselen maar waarbij de verantwoordelijkheid voor die uitwisseling nooit alleen bij de autistische persoon mag en kan liggen.
  “Ja, maar, hij moet maar eens leren dat..”
  Nee. Hij leert zaken op zijn manier en kiest net als ieder ander aan welke sociale regels hij wel en niet wil voldoen.
  Maar ja, dat mogen kinderen niet. En al helemaal niet hardop..
  😘

 2. Prachtig verwoord, mooi autistisch. Ja. Ik krijg er tranen van in mijn ogen. Want ik heb er ook mee geleefd. Dat lichte autisme met hoog iq. En niemand anders merkt het echt.

 3. Je hebt een a.s.s. sticker / stempel / diagnose (kies de “leukste” maar) en als iemand weinig last lijkt te hebben en zich dus staande weet te houden (en ook dat is discutabel trouwens) omdat situaties of dagindeling redelijk hetzelfde is met weinig nieuwe of extra prikkels dan wordt er vaak geroepen dat het “licht autistisch” is en daar achteraan “dat het dus allemaal wel mee zal vallen” maar o wee als er even iets anders loopt, een nieuwe situatie of gewoon een stressmoment en de informatieverwerking wat moeizamer gaat en meer tijd en energie kost, gedrag dan dus idem is …dan is het opeens wel “de autist”. Dus als de omgeving er last van heeft dan opeens wel … huh???

  A.s.s is geen knopje wat je even aan en uit kan zetten, zouden ze trouwens helemaal van de wap van raken 😅😅😅. Het blijft zoeken om op de goede manier te “connecten”. Lukt jou met al je Repel-kwaliteiten vast ook en heel vaak zul je ontdekken dat wat je uit jezelf al deed, al helemaal oké is om te blijven connecten!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s