Van oude besjes en de dingen die voorbij gaan

Ik woon nu 20 maanden in mijn flat en het verandert, het wonen hier. Er is al veel veranderd en ik voel nu dat hoe het hier was, deel was van mijn aarden en landen hier. En met alles wat verandert moet ik afscheid nemen van datgene waardoor ik mede van deze flat ging houden. En dat maakt me nostalgisch.

De buurvrouw die me verwelkomde met de woorden dat ze zes jaar ervoor had gedaan wat ik had gedaan en hier zo zielsgodsgelukkig was met haar drie kinderen is inmiddels overleden. Daar woont nu een koppeltje dat niet groet. Voor het eerst bewoners in de flat die niet groeten.

De onsympathieke sophisticated vrouw die in haar tijd erg mooi geweest moet zijn, is nu zo slecht ter been dat ze de trap echt niet meer kan nemen. Ik zie haar nooit meer in haar schitterende bordeaux rode robe de trap af gaan, de leuning met twee handen vasthoudend. Ze is nu zo slecht ter been dat ik haar laatst moest helpen met haar extra tas, zo slecht ter been dat ik de tas tot in haar appartement moest brengen en dat ze me bedankte. Zo oud, dat ze niet eens meer onsympathiek kan doen. Dat kan ze zich niet meer veroorloven. Ze stelde zich weer voor en vroeg wie ik was, voor de ughste keer. Dat verandert dan weer niet.

De buurvrouw die na een breuk zo ineens heel slecht ter been was zie ik niet meer, al een poosje niet. Ik zie wel twee bordjes VERKOCHT. Eentje nog onder voorbehoud. Alle oude besjes gaan dood en dan verkopen ze de oeroude huurwoning aan een gescheiden vrouw of aan koppeltjes die niet groeten.

Alle eerste huisjes op de gallerijen zijn piep kleine 2-kamer appartementjes, en het stel op mijn etage is deze maand verhuisd. Zo’n ontzettend lief heel jong stel. Die groetten wel. Maar ze hebben een huisje gekocht, geef ze eens ongelijk. Wie weet kom ik haar ooit nog tegen met een dikke buik in het winkelcentrum. Maar niet meer op mijn galerij.

De flatkat is dood. De flatkat woonde op de zesde en dat wist iedereen. Als je thuiskwam en de flatkat zat voor de lift, dan drukte je eerst op 6 om de flatkat naar haar verdieping te brengen en dan ging je terug naar je eigen verdieping. Maar meestal zat de flatkat buiten voor de hoofdingang gewoon lekker een beetje te hang-oudere-katten. Maar als ik nu thuis kom, zit er geen flatkat meer.

De langste bewoonster van de flat verandert voorlopig niet. Ruim in de tachtig. Fier, trots, stoer. Die wast haar auto nog zelf en groet. Ze is de Madre van de flat. Alleen de hond van haar zoon is dood dus heeft ze geen hond meer om uit te laten. En dan loopt ze de flat uit en zegt ze “nou, dan laat ik mezelf maar uit!”, met haar zware stem en ferme tred.

De klusjesman van de flat met zijn herkenbare bus, de Spaanse dame die op Fletcher paste….dingen lopen zoals ze lopen en ik heb minder contact met ze dan toen ik hier kwam. Jammer, gewoon niet expres, maar zo loopt het.

Mijn bizar hard hoestende onderbuurvrouw blijft onveranderd. Mijn dementerende buurman blijft gestaag dementeren en zijn bejaarde echtgenote blijft gestaag meer doen voor hem. Er komt een binnenkort dat ook hij weg zal zijn uit de flat.

Mijn liefste Dinnetje blijft dat en woont godzijdank ook nog hier.

Ik ben niet meer vers gescheiden, ik ben inmiddels een co-ouderende moeder van, en een lattende vriendin van. En ik ben mezelf. Blij in mijn flat en ik heb gewoon moeite met het feit dat dingen die ik fijn vind veranderen. Nu al. Kan je nagaan hoe ik zal zijn als ik bejaard ben. Word ik een onsympathieke dame waar mannen ooit naar floten, of word ik de Madre van de flat die in haar tachtiger jaren gaat hardlopen met de woorden “dan laat ik mezelf wel uit?

13 thoughts on “Van oude besjes en de dingen die voorbij gaan

 1. Zo gaan die dingen Hier op de laan heerst de goudkoorts . App van 2 ton zijn opeens het dubbele waard. De oude dames die hier woonde zijn hemelen .
  Bv onze oude buuf JaJa zo noemde we haar omdat ze altijd aan de telefoon Ja Ja zei. Ze is niet meer .
  Dingen veranderen
  En wij worden ouder
  Het gaat maar door.

 2. Je wordt niet, je blijft jezelf. Het is alsof je steeds aan het vervellen bent: je oude ik vervaagt, maar ook oude (vertrouwde) gewoonten en misschien bekenden. Daardoor wordt wel weer plaats gemaakt voor nieuwe gewoonten en bekenden, en voor een nieuwe ik, die eigenlijk altijd al onderhuids aanwezig is geweest.
  Het is niet verkeerd om daar af en toe bij stil te staan met melancholische gevoelens, zolang je het nieuwe wel de ruimte geeft om te groeien.

  Zelf denk ik wel dat je uiteindelijk dichter bij de zelf-uitlatende-bejaarde in de buurt komt dan bij de onsympathieke-vergane-glorie.

 3. Panta rhei… dacht ik 🙂 De beeldspraak van Heraclitus over dat in de rivier continu nieuw water toestroomt, maar toch blijft de rivier dezelfde, waarmee de eeuwige maar constante verandering geïllustreerd wordt…tja en dus ging ik verder zoeken en kwam ik op Wikipedia de mooie uitleg tegen, die ik misschien wel vind passen bij je mooie blog…

  “Heraclitus gebruikte de rivier waarschijnlijk om aan te geven dat de gehele natuur voortdurend verandert (het stromende water) en toch stabiel (de rivierbedding) is. Vorm blijft behouden ondanks onophoudelijke interne veranderingen. Zo vindt in de natuur een cyclisch proces plaats van kwalitatieve en kwantitatieve verandering: uit het element vuur ontstaat aarde, en uit aarde zowel water als lucht, en andersom. Dit veranderingsproces verklaart bijvoorbeeld de observatie dat de zon in de zomer warmer schijnt dan in de winter. Over het geheel bezien blijft de natuur echter harmonieus en heeft alles zijn vaste plaats….

  Heb en houd het goed met jezelf en alles wat daar bij hoort, toen, nu en in de toekomst *knipoog* xx

 4. Bedek je pizza met een mix van geroosterde bloemkool (geraspt of in een foodprocessor fijngehakt), ricotta en kruimels oud brood. Echt je wilt geen andere topping meer op je pizza. Zo lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s